Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνεχίζει τις «στοχευμένες επιχειρήσεις βάσει πληροφοριών» στη Ράφα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν βαθύτερα σε δυτική περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα, μία από τις χειρότερες με βομβαρδισμούς από αέρος, εδάφους και θαλάσσης.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ισραηλινές δυνάμεις προωθήθηκαν σε περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «ανθρωπιστική ζώνη», αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στην πόλη της νότας Γάζας τον Μάιο.

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε σε ανακοίνωσή του ότι εξαπέλυσε πλήγματα εντός της ανθρωπιστικής ζώνης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επίθεσή του είχε στόχο να εξαλείψει τις τελευταίες μονάδες της Χαμάς στη Ράφα, πόλη που αποτέλεσε καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πριν αρχίσει η τελευταία προέλαση.

Οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί βορειότερα προς το Χαν Γιουνίς και το Ντέιρ Αλ Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνεχίζει τις «στοχευμένες επιχειρήσεις βάσει πληροφοριών» στη Ράφα, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του την προηγούμενη ημέρα είχαν εντοπίσει όπλα και είχαν σκοτώσει Παλαιστίνιους ενόπλους σε μάχες.

Την προηγούμενη ημέρα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι έπληξε από αέρος 45 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δομών, πυρήνων μαχητών, εκτοξευτών πυραύλων και φρεατίων σήραγγας.

Το Ισραήλ έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα σταματήσει τον πόλεμο έως ότου καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς.

Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί ήδη σε ερείπια. Ωστόσο η Χαμάς έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με μαχητές της να επανεμφανίζονται για να πολεμήσουν σε περιοχές όπου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι τους είχαν νικήσει και αποσύρθηκαν.

Πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Η Χαμάς χαιρέτισε τη νέα πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο προέβη σε τροποποιήσεις, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει τον τερματισμό του πολέμου, αίτημα που το Ισραήλ απορρίπτει.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την απάντηση της Χαμάς στη νέα ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ ως πλήρη απόρριψη.

Ομως οι προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας συνεχίζονται ακόμη, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επειτα από σύντομη εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας τον Νοέμβριο, όλες οι προσπάθειες να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει, ενώ η Χαμάς επιμένει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ.

Η Χαμάς προκάλεσε τον πόλεμο όταν μαχητές της εισέβαλαν από την αποκλεισμένη από το Ισραήλ Γάζα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Η εισβολή και οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα από τότε έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι υπάρχουν θαμμένοι νεκροί κάτω από τα ερείπια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατ. έχει εκτοπιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT