Έβαν Γκέρσκοβιτς: Σε δίκη για κατασκοπεία παραπέμπεται ο δημοσιογράφος της WSJ

Έβαν Γκέρσκοβιτς: Σε δίκη για κατασκοπεία παραπέμπεται ο δημοσιογράφος της WSJ

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 από τις ρωσικές αρχές και από τότε παραμένει φυλακισμένος

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας παραπέμπεται στη Ρωσία, ο φυλακισμένος εδώ και πάνω από ένα χρόνο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε την απαγγελία κατηγοριών κατά του Γκέρσκοβιτς «για τη διάπραξη αδικήματος βάσει του άρθρου 276 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (κατασκοπεία)».

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε πως ο Αμερικανός δημοσιογράφος «έλαβε εντολή από τη CIA τον Μάρτιο του 2023 να συλλέξει πληροφορίες στην περιοχή του Σβερντλόφσκ σχετικά με τις δραστηριότητες της αμυντικής βιομηχανίας JSC NPK Uralvagonzavod». 

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου 2023. Η φυλάκιση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δεν έχει προηγούμενο από τη σοβιετική εποχή. Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει πολλούς Αμερικανούς πολίτες που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. 

Ο Γκέρσκοβιτς, η εφημερίδα του και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνται τις κατηγορίες, που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δημοσιογράφος έχει ασκήσει δίχως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες εφέσεις κατά της κράτησής του, που έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT