Η Μελόνι υποδέχεται την κουρασμένη Δύση – Οι G7 στηρίζουν τον Ζελένσκι

Η Μελόνι υποδέχεται την κουρασμένη Δύση – Οι G7 στηρίζουν τον Ζελένσκι

Oι ηγέτες της Δύσης θέλουν ανάκτηση επιρροής στον Παγκόσμιο Νότο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε χθες στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο Borgo Egnazia της Απουλίας, στη νότια Ιταλία, η ετήσια σύνοδος κορυφής του G7, με το Ουκρανικό στην κορυφή της ατζέντας. Μεταξύ των προσκεκλημένων της συνόδου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσδοκούσε σημαντικές αποφάσεις στήριξης της χώρας του από τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, παρότι όλοι τους, με μοναδική εξαίρεση την οικοδέσποινα της συνόδου Τζόρτζια Μελόνι, αναζητούν και οι ίδιοι εναγωνίως στηρίγματα για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, παρά τις δικαστικές περιπέτειες του αντιπάλου του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετράει τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, οι οποίες προμηνύουν πανωλεθρία για το κόμμα του. Ανάλογη τύχη φαίνεται να περιμένει τον Καναδό συνάδελφό του Τζάστιν Τριντό και τον Γερμανό καγκελάριο Oλαφ Σολτς στις εκλογές του 2025. Κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Εμανουέλ Μακρόν είναι οι βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου που ο ίδιος προκάλεσε ύστερα από τον θρίαμβο της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Αλλά και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κινδυνεύει να ανατραπεί από το ίδιο το κόμμα του, έχοντας πληγεί σοβαρά από σειρά σκανδάλων και αποτυχιών.

Η Μελόνι υποδέχεται την κουρασμένη Δύση – Οι G7 στηρίζουν τον Ζελένσκι-1
Οι ηγέτες του G7 παρακολούθησαν επίδειξη αλεξιπτωτιστών στην Απουλία, όπου διεξάγεται η σύνοδος. Από αριστερά: η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. [A.P. Photo / Luca Bruno]

Αναβαπτισμένη από τη λαϊκή ετυμηγορία των ευρωεκλογών, η Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας και εξωστρέφειας στις εισαγωγικές δηλώσεις της από το στρογγυλό τραπέζι της συνόδου. «Το G7 δεν είναι ένα περίκλειστο φρούριο, αλλά μια δεξαμενή αξιών, ανοιχτή στον κόσμο», τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας. Εξήγησε, δε, ότι επέλεξε να φιλοξενήσει τη σύνοδο στην Απουλία, μία από τις φτωχότερες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, για να στείλει ένα συμβολικό μήνυμα ανοίγματος του κλαμπ των πλουσίων στον «Παγκόσμιο Νότο», όπου η Δύση χάνει έδαφος, τα τελευταία χρόνια, έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούσε η συμμετοχή 15 ηγετών αδέσμευτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Στο Ουκρανικό, εκπρόσωποι των «7» συμφώνησαν χθες να χορηγήσουν δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων στο Κίεβο σε ετήσια βάση, το οποίο θα αντλείται από τους τόκους «παγωμένων» (λόγω κυρώσεων) ρωσικών κεφαλαίων στη Δύση.

Υπονομευτικές επιχειρήσεις της ρωσικής κατασκοπείας σε δυτικές δημοκρατίες καταγγέλλει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το προσχέδιο επικυρώθηκε από τους επτά ηγέτες, κάτι που δεν θεωρείτο δεδομένο στο διήμερο της συνόδου, καθώς οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θέτουν ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης – π.χ. πώς θα καλύπτονται τα κεφάλαια αν αύριο σταματήσει ο πόλεμος; Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Ζελένσκι υπέγραψε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας με τον Κισίντα, ενώ αναμενόταν να υπογράψει και με τον Μπάιντεν, αν και αυτές δεν θα προβλέπουν ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα – δεν θα υπάρχει δηλαδή κάτι ανάλογο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε χθες τα κράτη-μέλη να λάβουν ισχυρότερα μέτρα εναντίον Ρώσων κατασκόπων, οι οποίοι, κατά δήλωσή του, έχουν αναλάβει εκστρατεία υπονομευτικών ενεργειών της Μόσχας σε δυτικές δημοκρατίες. «Eχουμε διαπιστώσει αρκετές περιπτώσεις σαμποτάζ, αποπειρών εμπρησμού, κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη σύνοδο υπουργών Aμυνας της Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT