Ολαφ Σολτς: Τραυματισμένος, αλλά πολιτικά ζωντανός

Ολαφ Σολτς: Τραυματισμένος, αλλά πολιτικά ζωντανός

Οι βαρώνοι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, SPD, τον θέλουν ξανά υποψήφιο καγκελάριο στις εκλογές του 2025

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη βαριά ήττα που υπέστη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, τα ηγετικά του στελέχη όχι μόνο δεν αμφισβητούν τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, αλλά βεβαιώνουν ότι επιθυμούν να τεθεί ξανά επικεφαλής του κομματικού ψηφοδελτίου, διεκδικώντας την επανεκλογή του στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

«Είναι σαφές για μένα ότι ο Ολαφ Σολτς αντιπροσωπεύει τον ενδεδειγμένο υποψήφιο για τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Εσκεν, για να προσθέσει: «Το 2021 κερδίσαμε τις εκλογές γιατί ο κόσμος πίστεψε στις ηγετικές ικανότητες του Σολτς. Η εμπιστοσύνη τους αποδείχθηκε σωστή στα δυόμισι αυτά χρόνια, όταν αντιμετωπίσαμε την πανδημία της COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο τρικομματικός συνασπισμός που κυβερνάει τη Γερμανία (SPD, Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες) συγκέντρωσε αθροιστικά λιγότερες ψήφους από τη Χριστιανοδημοκρατική CDU, ενώ το ίδιο το SPD ήρθε στην τρίτη θέση με το απογοητευτικό ποσοστό 14%, πίσω και από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές λόγω της ήττας του κόμματός του από την Ακροδεξιά, ο Ολαφ Σολτς προσανατολίζεται να εξαντλήσει την κοινοβουλευτική εντολή του, ελπίζοντας να ανατρέψει την εικόνα στον ενάμιση χρόνο που του απομένει.

Πολύ υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας από τον Σολτς εμφανίζεται να καταγράφει στις έρευνες κοινής γνώμης ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ωστόσο, ούτε ο ίδιος ούτε οι σύντροφοί του φαίνεται να θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή φρουράς. «Ο Μπόρις Πιστόριους είναι εξαιρετικός υπουργός Αμυνας. Θα θέλαμε λοιπόν να τον δούμε να διατηρεί αυτό το αξίωμα και μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε σχετικά η Σάσκια Εσκεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αμυνας. «Ο Σολτς οδηγεί το εθνικό σκάφος με ηρεμία και σύνεση αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι έξυπνος πολιτικός και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι ο επόμενος υποψήφιός μας για την καγκελαρία», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Στο μεταξύ, παρά την επιτυχία της στις πρόσφατες εκλογές και τα μέτρα που πήρε η ηγεσία της για να κατευνάσει τις εναντίον της αιτιάσεις, η AfD παραμένει πολιτικά αποσυνάγωγη, ακόμη και στο πλαίσιο της ακροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) στην οποία μέχρι πρόσφατα ανήκε. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των ηγετών της ομάδας, όπου συμμετείχαν η Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία, ο Γκέερτ Βίλντερς από την Ολλανδία, ο Ματέο Σαλβίνι από την Ιταλία και ο Αντρέ Βεντούρα από την Πορτογαλία. Εκεί αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή η ID στους βουλευτές της AfD, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι είχαν αποκλείσει από την ομάδα τους το «μαύρο πρόβατο», τον επικεφαλής της ευρωλίστας της AfD Μαξιμίλιαν Κρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT