Γάλλοι Ρεπουμπλικανοί: Αρνείται να παραιτηθεί από πρόεδρος ο Ερίκ Σιοτί

Γάλλοι Ρεπουμπλικανοί: Αρνείται να παραιτηθεί από πρόεδρος ο Ερίκ Σιοτί

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), Ερίκ Σιοτί, ξεκαθάρισε χθες πως παραμένει επικεφαλής της παράταξης, παρά την αμφισβήτηση από τα περισσότερα στελέχη του. «Είμαι ο πρόεδρος, πάω στο γραφείο μου και τέλος», δήλωσε σε δημοσιογράφους του France 24 έξω από τα γραφεία του κόμματος στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, στελέχη του άλλοτε κραταιού LR συνεδρίασαν εκτάκτως και αποφάσισαν ομόφωνα την άμεση καθαίρεση του Σιοτί από την ηγεσία.

Αιτία της έντονης δυσαρέσκειάς τους ήταν το «άνοιγμα» του προέδρου προς την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, η οποία θριάμβευσε στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Ορισμένοι βουλευτές τον αποκάλεσαν «προδότη των κληρονόμων του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ», ενώ άλλοι τον κατηγόρησαν για εν κρυπτώ συμφωνίες με το ακροδεξιό κόμμα, «χωρίς να συμβουλευτεί τα μέλη του κόμματος, κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού», το οποίο μάλιστα είχε γραφτεί από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο ίδιος πάντως δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα από την κίνηση αυτή, λέγοντας πως καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σ’ αυτό το συνέδριο δεν έχει νομική ισχύ ούτε νομικές συνέπειες, στέλνοντας μάλιστα επιστολή προς τους διαφωνούντες με την οποία εξέφραζε τη λύπη του «για την ύπαρξη αντιφατικών ρευμάτων εντός του κόμματος».

Οι «εξεγερθέντες» πέρασαν χθες στην αντεπίθεση και λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Σιοτί ανακοίνωσαν τη σύσταση ενός νέου πολιτικού γραφείου εντός του κόμματος με σκοπό να εξετάσει και να επικυρώσει την καθαίρεση του προέδρου, καθώς και του προέδρου της νεολαίας (Jeunes LR), του 25χρονου Γκιλέμ Καραγιόν. To κόμμα, που έχει σημείο αναφοράς τον Σαρλ ντε Γκβλ, διέρχεται κρίση ήδη από το 2017, όταν εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας ο Εμανουέλ Μακρόν, «τραβώντας» ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του LR προς το κόμμα του.

Η ταυτόχρονη άνοδος της Ακροδεξιάς πιέζει χρόνο με τον χρόνο τους Ρεπουμπλικανούς όλο και δεξιότερα, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν έναν πολιτικό χώρο που να μην καλύπτεται από τα δύο μεγάλα κόμματα (της Λεπέν και του Μακρόν). Πιθανότατα αυτή την πραγματικότητα είχε ο Σιοτί στο μυαλό του όταν δήλωνε προ ημερών στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ότι «με τη Λεπέν λέμε τα ίδια πράγματα, ας σταματήσουμε να επινοούμε διαφορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT