Βρετανία: Πρώτα η οικονομία για τους Εργατικούς

Βρετανία: Πρώτα η οικονομία για τους Εργατικούς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η δημιουργία πλούτου θα είναι η πρώτη προτεραιότητα των Εργατικών, σύμφωνα με το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος, που παρουσίασε χθες ο ηγέτης του κόμματος, σερ Κιρ Στάρμερ. Ο σερ Κιρ είπε ότι το μανιφέστο δεν περιλαμβάνει «φορολογικές εκπλήξεις», σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις κατηγορίες των Συντηρητικών για χθόνια εργατικά σχέδια αύξησης της φορολογίας. «Πιστεύω ότι ο κόσμος φορολογείται ήδη υπερβολικά. Κεντρική αποστολή μου είναι η οικονομική ανάπτυξη, μόνη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών», είπε μιλώντας σε χθεσινή πρωινή εκπομπή του Sky News.

Η παρουσίαση του μανιφέστου έδωσε χθες την ευκαιρία στους Εργατικούς να εκθέσουν τις προτάσεις τους, όπως τις κρατικές επενδύσεις στην ενέργεια, την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και την επανακρατικοποίηση του συνόλου σχεδόν των επιβατικών σιδηροδρόμων. «Αν καταφέρουμε οικονομική ανάπτυξη στα επίπεδα της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, θα σήμαινε 70 δισ. στερλίνες επιπλέον έσοδα για επενδύσεις σε κρατικές υπηρεσίες. Δισεκατομμύρια στερλίνες θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν μέσω αλλαγών στους επενδυτικούς κανόνες για τα κρατικά κεφάλαια και τους ρυθμιστικούς όρους ενεργειακών επενδύσεων. Για την ώρα, όμως, τις φιλοδοξίες μας εμποδίζει η γραφειοκρατία», είπε ο σερ Κιρ.

Παρότι το μανιφέστο εγκρίθηκε σε κομματική σύνοδο, δεν εξασφάλισε τη στήριξη του μεγαλύτερου προσκείμενου στους Εργατικούς συνδικάτου, Unite, το οποίο διατείνεται ότι το κόμμα δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε τα δικαιώματα των εργατών. Οι Εργατικοί προτείνουν την ενίσχυση ορισμένων προνομίων για τους νεοπροσληφθέντες, αφαιρώντας όμως από το μανιφέστο παλαιότερη δέσμευση για συλλογικές συμβάσεις «σε όλη την οικονομία», αντικαθιστώντας τη με πειραματικό σχέδιο «δίκαιης αμοιβής» για τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας, πριν από την επέκτασή του σε άλλους τομείς.

Οι Εργατικοί προτείνουν χορήγηση δωρεάν προγευμάτων στους μαθητές δημοτικού, απαγόρευση πώλησης καφεϊνούχων αναψυκτικών στους κάτω των 16 ετών και επιπλέον χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS. Ο Στάρμερ επιτέθηκε κατά της δέσμευσης του Σούνακ να μειώσει τους φόρους, λέγοντας: «Οι Συντηρητικοί παρουσίασαν μανιφέστο στο στυλ του Τζέρεμι Κόρμπιν (σ.σ. πρώην ηγέτης των Εργατικών), όπου τίποτα δεν έχει κοστολογηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT