Γαλλία – Εκλογές: Τα αριστερά κόμματα παρουσιάζουν κοινό πρόγραμμα «ρήξης με το παρελθόν»

Γαλλία – Εκλογές: Τα αριστερά κόμματα παρουσιάζουν κοινό πρόγραμμα «ρήξης με το παρελθόν»

Στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Πράσινοι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό της μανιφέστο παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή η γαλλική Αριστερά, στο πλαίσιο ενός Νέου Λαϊκού Μετώπου, η συμφωνία για το οποίο ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Το κοινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτικές για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό και εισαγωγή φόρου πλούτου.

Ο Ιάν Μπροσά, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η τελική συμφωνία, η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι, περιλαμβάνει την απόσυρση της αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις συντάξεις, η οποία οδήγησε σε διαμαρτυρίες στους δρόμους.

«Θα υπάρξει απόσυρση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και επιστροφή στα 60 έτη (ως ηλικία συνταξιοδότησης)», δήλωσε ο Μπροσά. Η μεταρρύθμιση του Μακρόν περιελάμβανε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 έτη που ήταν πριν από την αναθεώρηση.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Πράσινοι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς και πολλά μικρότερα, όπως το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα και το γαλλικό Κόμμα Πειρατών, που έχουν συνεργαστεί με κάποιο από τα τέσσερα πρώτα.

Η συμμετοχή του Ραφαέλ Γκλικσμάν, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου με τίτλο «Ξύπνα Ευρώπη», των Σοσιαλιστών δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, αν και σύμφωνα με αναφορές στα γαλλικά Μέσα συνέβαλε στη σύνταξη του κοινού προγράμματος.

Ο Ολιβιέ Φορ, στέλεχος των Σοσιαλιστών, και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας χαιρέτισαν τη συμφωνία, όπως και ο Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας στον τηλεσταθμό TF1, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τη χρονική συγκυρία που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να διαλύσει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οπως τόνισε ωστόσο, δεδομένου ότι ποτέ η Ακρα Δεξιά δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, «εναπόκειται στην Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και να προτείνει στον γαλλικό λαό αξιόπιστο πρόγραμμα».

Κρίσιμες εξελίξεις στην Κεντροδεξιά

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση που επρόκειτο να επικυρώσει τον επίσημο αποκλεισμό του Ερίκ Σιοτί από την προεδρία των Ρεπουμπλικανών, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη, αναβλήθηκε για σήμερα.

Ο Ερίκ Σιοτί προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς προτείνοντας το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να συνεργαστεί με το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. 

Στη δίνη διάλυσης το «προεδρικό» στρατόπεδο

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, είναι μεταξύ σοκ, πικρίας και «πνεύματος αντίστασης» ενόψει των εκλογών, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της γαλλικής Le Monde, Μαριαμά Νταράμ και Ρομπέν Ντ’ Ανζελό.

«Βρίσκονται στη δίνη της διάλυσης, καθώς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν δύο συμμαχίες: την Εθνική Συσπείρωση (RN), όπου έχουν προσχωρήσει ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, καθώς και κάποιοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της δεξιάς, και το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς.

«Το ζήτημα είναι εμείς ή τα άκρα, εμείς ή το χάος στη Γαλλία», τόνισε η πρώην αντιπρόεδρος της Αναγέννησης, Ναντιά Αΐ, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της.

«Είμαστε στριμωγμένοι σε αυτή τη μάχη, με λίγες δυνάμεις για να ανακάμψουμε. Αλλά, αν δεν κερδίσουμε, θα πάψουμε να υπάρχουμε», ανέφερε ο βουλευτής της παράταξης, Πατρίκ Βινιάλ.

Δύσκολη μία σταθερή πλειοψηφία

Αν και οι πιθανότητες της Αριστεράς να κερδίσει τις εκλογές είναι ελάχιστες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμπόρευση των αριστερών κομμάτων θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εμποδίσει το στρατόπεδο τόσο του Μακρόν όσο και της Λεπέν από το να επιτύχουν σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα αριστερά κόμματα είχαν συνεργαστεί και στις εκλογές του 2022, ωστόσο, διαμάχες για την ηγεσία και διαφωνίες για άλλα ζητήματα, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στη Γάζα, οδηγήσουν στην κατάρρευση της συμμαχίας τους.

Ο Μπροσά δήλωσε ότι τα κόμματα τώρα κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή στάση σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και ζητώντας παράλληλα την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT