Η Κίνα φυλακίζει ακτιβίστρια #MeToo για «υπονόμευση του κράτους»

Η Κίνα φυλακίζει ακτιβίστρια #MeToo για «υπονόμευση του κράτους»

Η κορυφαία ακτιβίστρια του κινήματος προστασίας των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κορυφαία Κινέζα ακτιβίστρια του κινήματος προστασίας των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων #MeToo, Χουάνγκ Σιουτσίν, καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχη σήμερα, Παρασκευή, για προσπάθεια ανατροπής του κράτους, από δικαστήριο στη νότια Κίνα, σύμφωνα με μια ομάδα που αγωνίζεται για την απελευθέρωσή της και με αντίγραφο της δικαστικής ετυμηγορίας.

Η Χουάνγκ, μια 35χρονη ανεξάρτητη δημοσιογράφος, σχεδιάζει να ασκήσει έφεση στην ποινή της, είπαν οι υποστηρικτές της. Ο 40χρονος ακτιβιστής για εργατικά ζητήματα Ουάνγκ Τζιανμπίνγκ, ο οποίος δικάστηκε μαζί με τη Χουάνγκ, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και έξι μήνες. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ασκήσει έφεση.

«(Η ποινή) ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμέναμε», είπε εκπρόσωπος της εκστρατείας «Ελευθερώστε τους Χουάνγκ Σιουτσίν και Ουάνγκ Τζιανμπίνγκ», ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος ανησυχώντας για την ασφάλειά του: «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να ήταν τόσο αυστηρή και είναι εντελώς περιττή. Επομένως, υποστηρίζουμε την πρόθεση της Χουάνγκ Σιουτσίν να ασκήσει έφεση».

Πίσω από κλειστές πόρτες

Κρατούμενοι από τις κινεζικές αρχές από τον Σεπτέμβριο του 2021, το ζευγάρι δικάστηκε πέρυσι. Το ζευγάρι αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών δίκης, είπαν οι υποστηρικτές τους.

Οι κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του κράτους εναντίον του ζευγαριού βασίστηκαν στις συγκεντρώσεις που έκαναν συχνά για νέους Κινέζους κατά τις οποίες συζητούσαν κοινωνικά ζητήματα.

«Οι προσπάθειές τους και η αφοσίωσή τους στην εργασία, για τα δικαιώματα των γυναικών και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών δεν θα ακυρωθούν από αυτή την άδικη δίκη, ούτε η κοινωνία θα ξεχάσει τη συνεισφορά τους. Αντίθετα, καθώς η καταπίεση επιμένει και η αδικία αυξάνεται, περισσότεροι ακτιβιστές σαν αυτούς θα συνεχίσουν να εμφανίζονται», είπε η ομάδα στήριξης των δύο καταδικασθέντων, η οποία αποτελείται κυρίως από ακτιβιστές που εδρεύουν στο εξωτερικό, σε δήλωση πριν από την ετυμηγορία.

Υπήρχε ισχυρή παρουσία ασφαλείας γύρω από το Ενδιάμεσο Δικαστήριο του Λαού στην Γκουανγκτζόου (γνωστή στη Δύση ως Καντόνα) σήμερα το πρωί, με την αστυνομία να ανακρίνει περαστικούς.

Η κατηγορία για «υποκίνηση υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας» χρησιμοποιείται συχνά από την κινεζική κυβέρνηση εναντίον αντιφρονούντων και επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν ο ύποπτος θεωρείται αρχηγός ή έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Την ημέρα πριν από τη σύλληψή της, στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, η Χουάνγκ είχε προγραμματιστεί να πετάξει στη Βρετανία για να ξεκινήσει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, με υποτροφία που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, είπε η ομάδα στήριξής της

Η Χουάνγκ, η οποία κάλυπτε δημοσιογραφικά τις κινητοποιήσεις του κινεζικού #MeToo και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019, είχε τεθεί υπό κράτηση από την κινεζική αστυνομία για τρεις μήνες και στα τέλη του 2019.

Οι δύο ακτιβιστές τέθηκαν σε απομόνωση για μια περίοδο μηνών, είπαν προηγουμένως υποστηρικτές τους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT