ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι συμφωνία για ετήσια βοήθεια 40 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι συμφωνία για ετήσια βοήθεια 40 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Για την εν λόγω πρόταση αναμένεται σχετική συμφωνία στη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσιγκτον

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση 40 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας επιδιώκει το ΝΑΤΟ. Την πρόταση αυτή κατέθεσε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα. Για την πρόταση αυτή αναμένεται σχετική συμφωνία στη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Η βασική ιδέα είναι η συνεισφορά των μελών να γίνεται –ως είθισται– στη βάση του ΑΕΠ των χωρών τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν σχεδόν το μισό ποσό και το υπόλοιπο θα «μοιραστεί» ανάμεσα στους 31 συμμάχους. Η μόνη χώρα που θα εξαιρεθεί είναι η Ουγγαρία. Αυτή ήταν η συμφωνία που επετεύχθη κατά τις συνομιλίες που είχε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ την περασμένη Τρίτη με τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπαν, στη Βουδαπέστη.

Επρόκειτο για συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου ο Ορμπαν να μην «μπλοκάρει» ούτε αυτή την πρωτοβουλία ούτε τον νέο μηχανισμό βοήθειας και ασφάλειας της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά το ποσό των 40 δισ. δολαρίων για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αφορά την οικονομική «βοήθεια» που προσφέρουν ήδη οι σύμμαχοι από την έναρξη του πολέμου, το 2022. «Θα πρέπει να είναι το ελάχιστο ποσό», επαναλαμβάνει εδώ και καιρό ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Θα πρέπει να επιτρέπει την προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, μέσω συμβολαίων, και αυτό θα είναι μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να παίζει για αρκετό καιρό».

Η χρηματοδότηση αυτής της ενίσχυσης θα πρέπει πλέον να προσδιοριστεί με τη σχετική συμφωνία να αναμένεται στη σύνοδο του Ιουλίου.

Οι υπουργοί Αμυνας εξάλλου αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής σήμερα να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον συντονισμό του νέου μηχανισμού βοήθειας, ασφάλειας και εκπαίδευσης της Ουκρανίας (NATO Security Assistance and Training for Ukraine), που επίσης θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της συνόδου της Ουάσιγκτον.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επιδιώκει εδώ και καιρό να αναλάβει η συμμαχία αυτόν τον συντονισμό εξαιτίας των ανησυχιών για τυχόν επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι ο πιθανός νέος πρόεδρος δεν θα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον έναντι του Κιέβου.

Πάντως, την ηγεσία της ομάδας (Contact Group) στη βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, από όπου προωθείται στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, θα διατηρήσουν οι ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό του μηχανισμού.

Ο ρόλος του θα αφορά συγκεκριμένα: τον συντονισμό βοήθειας, εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τα κριτήρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τη συστοιχία αναγκών του Κιέβου με τις προσφορές αμυντικού υλικού από τους δωρητές, τη μεταφορά αυτού του υλικού σε σταθμούς νατοϊκού εδάφους και τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να «κουμπώνουν» με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT