Νότια Αφρική: Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με «άνοιγμα» του ANC προς το Κέντρο

Νότια Αφρική: Κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με «άνοιγμα» του ANC προς το Κέντρο

Το ANC ανακοίνωσε ότι έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσει λεπτομέρειες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής για πρώτη φορά από τότε που το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) έχασε την πλειοψηφία του στις εκλογές του περασμένου μήνα, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεχίζονται.

Το ANC ανακοίνωσε ότι έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσει λεπτομέρειες.

Ενα από τα πρώτα καθήκοντα του κοινοβουλίου θα είναι η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας που θα καθορίσει το αν ο Σίριλ Ραμαφόζα θα παραμείνει πρόεδρος.

Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία συνασπισμού, ο Ραμαφόζα αναμένεται να επανεκλεγεί.

Το ANC, κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια στις εκλογές της 29ης Μαΐου, λαμβάνοντας ποσοστό 40%.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να παραμείνει στην εξουσία.

Κίνηση προς τον κεντρώο χώρο

«Είμαστε σε συνομιλίες με πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ANC Φίκιλ Μμπάλουλα στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος το βράδυ της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είπε πάντως ότι οι συζητήσεις αφορούν σε κίνηση προς το πολιτικό κέντρο, επειδή τα αποσχισθέντα κόμματα του ANC στην Αριστερά έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνασπισμό.

Εξήγησε ότι τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του φιλοεπιχειρηματικού DA, συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Αλλά το ANC και το DA που ήρθε δεύτερο στις εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό 22% των ψήφων δεν έχουν συμφωνήσει ως προς το πώς θα συνεργαστούν.

Το κόμμα Inkatha Freedom Party (IFP) των Ζουλού έχει ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ηρθε πέμπτο συγκεντρώνοντας ποσοστό 4% των ψήφων.

Ο πρόεδρος Ραμαφόζα έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το DA ότι είναι «προδοτικό» και «αντιδραστικό».

Οποιαδήποτε συμφωνία μαζί του θα ήταν αντιδημοφιλής μεταξύ πολλών ακτιβιστών του ANC.
Το κόμμα είναι υπέρμαχος της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αριστερές παραδόσεις του ANC, και οι επικριτές του θεωρούν ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα της λευκής μειονότητας.

Το ANC χαρακτήρισε τον συνασπισμό Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αλλά απέτυχε να πείσει το τρίτο και τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα – το uMkhonto weSizwe (MK) του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα και τους Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) του Τζούλιους Μαλέμα – να συμμετάσχουν σε αυτόν.

Το MK είχε θέσει την παραίτηση του Ραμαφόζα ως όρο για τη σύναψη συμφωνίας για συνασπισμό, αλλά το ANC απέρριψε το αίτημα.

Ο Μαλέμα δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το EFF αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα περιλάμβανε το DA, καταγγέλλοντας παράλληλα την «ιμπεριαλιστική ατζέντα».

Τόσο το MK όσο και το EFF ζήτησαν επίσης αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να επιτραπεί η εθνικοποίηση, μεταξύ άλλων, της «λευκής ιδιοκτησίας» γης και των τραπεζών.

Ο Ραμαφόζα αντιτάχθηκε σε αυτό, λέγοντας ότι το ANC δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με κόμματα που επιδιώκουν να αλλάξουν το σύνταγμα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT