Ερυθρά Θάλασσα: Επιχείρηση εκκένωσης του «Tutor» – Αγνοείται μέλος του πληρώματος

Ερυθρά Θάλασσα: Επιχείρηση εκκένωσης του «Tutor» – Αγνοείται μέλος του πληρώματος

Στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες διάσωσης του ίδιου του σκάφους, το οποίο κινδυνεύει με βύθιση μετά από την επίθεση των Χούθι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιχείρηση εκκένωσης του πληρώματος του ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου «Tutor» θα προβούν εντός πέντε ή έξι ωρών αμερικανικά και γαλλικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες διάσωσης του ίδιου του σκάφους, το οποίο κινδυνεύει με βύθιση μετά από επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το πλήρωμα αναμένεται να μεταφερθεί στο Μπαχρέιν.

Σημειώνεται ότι ένα μέλος του πληρώματος παραμένει αγνοούμενο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, δεν υπάρχουν Ελληνες ανάμεσα στα 22 μέλη του πληρώματος, τα οποία είναι κυρίως Φιλιππινέζοι.

Το αγνοούμενο άτομο φέρεται να είναι παγιδευμένο στο μηχανοστάσιο, όπως δήλωσαν ναυτιλιακές πηγές, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φόβοι για την κατάσταση της υγείας του, δεδομένης της εισροής υδάτων που προκλήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο από την επίθεση.

Το υπόλοιπο πλήρωμα είναι «σώο και αβλαβές» και είχε επαρκείς προμήθειες τροφίμων, αναφέρει Φιλιππινέζος αξιωματούχος, επικαλούμενος τον καπετάνιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απομάκρυνσή τους από το πλοίο παραμένει αναγκαία.

Το χρονικό της επίθεσης

Το «Tutor» είχε ξεκινήσει από το Σουέζ με προορισμό την Ινδία και επλήγη την περασμένη Τετάρτη περίπου 68 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με την εταιρεία Ambrey.

Από το διπλό πλήγμα, προκλήθηκε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο παραμένει υπό κίνδυνο βύθισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια πλοία επιχείρησαν να βοηθήσουν, ωστόσο, λόγω του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, οι εταιρείες αρνήθηκαν το αίτημά τους για συνδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι ανέλαβαν το βράδυ της Τετάρτης την ευθύνη για την επίθεση. Σε ανακοίνωσή τους, επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το «Tutor», «με ναυτικό drone, εναέρια drones και βαλλιστικούς πυραύλους».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT