Οι ηγέτες της G7 αυξάνουν την πίεση σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν

Οι ηγέτες της G7 αυξάνουν την πίεση σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι θα είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέα μέτρα εάν η Τεχεράνη μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομάδα G7 των πλούσιων βιομηχανικών κρατών θα δεσμευτεί να αναλάβει δράση κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής που επικαλείται το Reuters σήμερα, Παρασκευή.

Στο προσχέδιο, οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ιταλία για τη διεξαγωγή της συνόδου, δεσμεύονται επίσης να υιοθετήσουν κυρώσεις κατά οντοτήτων που βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις για το πετρέλαιό της, μεταφέροντάς το με δόλο.

«Οι οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που διευκολύνουν τη Ρωσία να αποκτήσει αντικείμενα ή εξοπλισμό για την ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανικής της βάσης, υποστηρίζουν ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», όπως αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι η G7 θα επιδιώξει να περιορίσει την πρόσβαση που θα έχουν στα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα «κινεζικές οντότητες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή την πρακτική».

Προειδοποίηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποιούν παράλληλα το Ιράν να μην προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού και τονίζουν ότι θα είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέα μέτρα εάν η Τεχεράνη μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, σύμφωνα με το σχέδιο ανακοίνωσης.

«Καλούμε την Τεχεράνη να σταματήσει, να αντιστρέψει την πυρηνική κλιμάκωση και να διακόψει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που δεν έχουν αξιόπιστη πολιτική αιτιολόγηση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT