«Ενώστε τις δυνάμεις σας», λέει ο Ορμπαν σε Μελόνι και Λεπέν

«Ενώστε τις δυνάμεις σας», λέει ο Ορμπαν σε Μελόνι και Λεπέν

H Μελόνι έχει κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά, φλερτάροντας με πιθανή συμμαχία με το ΕΛΚ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν επέπληξε την Παρασκευή τις ηγέτιδες των ακροδεξιών κομμάτων σε Ιταλία και Γαλλία επειδή δεν κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν προσχωρήσουν σε μία τέτοια συμμαχία και άλλοι δεξιοί ευρωβουλευτές «θα δημιουργούσαν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Ευρώπη», τόνισε ο Ορμπαν σε συνέντευξή του στο Kossuth Rádió την Παρασκευή.

«Ηταν κάτι που ονειρευόμαστε αλλά όταν ξυπνήσαμε αποδείχθηκε ότι οι δύο κυρίες δεν μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν πρότεινε ενιαίο μέτωπο στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι τον περασμένο μήνα.

«Ωρα να ενωθούμε»

«Είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. … Δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει», ανέφερε η Λεπέν σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Το κόμμα της Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας, ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν ανήκει στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Και τα δύο κόμματα κατέγραψαν σημαντικές νίκες στις ευρωεκλογές της Κυριακής, πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα της ιστορίας τους.

Εάν τα δύο κόμματα ένωναν τις δυνάμεις τους, θα αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πίσω από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ε.Ε. προς τα δεξιά.

Το φλερτ της Μελόνι με το ΕΛΚ

Ωστόσο η Μελόνι έχει κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά, φλερτάροντας με πιθανή συμμαχία με το ΕΛΚ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ορμπαν ανέφερε επίσης σήμερα, Παρασκευή, ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κατασκευάσει «τρεις μεγάλες βάσεις στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», για να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία, προσπάθειες από τις οποίες δεσμεύτηκε να κρατήσει τη Βουδαπέστη μακριά.

«Δεν δίνουμε ούτε δεκάρα. Δεν παρέχουμε ουγγρικό έδαφος», τόνισε.

«Οι 31 στις 32 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν νίκη επί των Ρώσων. Η θέση της Ουγγαρίας είναι ότι αυτό είναι λάθος και αυτό δεν αλλάζει, παρόλο που είμαστε η μοναδική χώρα στις 32 που το λέει», πρόσθεσε ο Ορμπαν.

Η Ουγγαρία και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο η Βουδαπέστη δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες της Συμμαχίας να βοηθήσει την Ουκρανία. Αλλά ούτε η Βουδαπέστη θα εμποδίσει το ΝΑΤΟ από το να παράσχει στο Κίεβο βοήθεια και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT