Γερμανικό «φρένο» στο 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Γερμανικό «φρένο» στο 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέτυχε να συμφωνήσει σε μια 14η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσαν διπλωμάτες της Ε.Ε., καθώς η Γερμανία επέμεινε για τον βαθμό στον οποίο οι εταιρείες της Ε.Ε. θα είναι υπεύθυνες για παραβιάσεις των κυρώσεων.

Αξιωματούχοι των «27» συζητούσαν για περισσότερο από ένα μήνα σχετικά με ένα πακέτο που περιελάμβανε την απαγόρευση των ρωσικών μεταφορτώσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και ένα σχέδιο που θα καθιστούσε τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. υπεύθυνες για παραβιάσεις των κυρώσεων από θυγατρικές και συνεργάτες σε τρίτες χώρες.

Οι πρέσβεις επρόκειτο να συζητήσουν και να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα το βράδυ της Παρασκευής, αλλά το θέμα των κυρώσεων αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη της συνάντησης την τελευταία στιγμή. Οι πρεσβευτές πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη Τετάρτη.

Η συνάντηση που έγινε αργά την Παρασκευή είχε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ε.Ε., είχε προηγουμένως κρατήσει στάση αναμονής, αλλά εμφανίστηκε πρόθυμη να αποδεχθεί το πακέτο κυρώσεων, το οποίο απαιτεί ομοφωνία της Ε.Ε.

Ωστόσο, διπλωμάτες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι η Γερμανία εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε στη βιομηχανία της η ρήτρα για τις θυγατρικές και τους εταίρους τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο του πακέτου κυρώσεων, η Ε.Ε. επρόκειτο επίσης να απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της πλοίων που συνέβαλαν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μεταφορά αγαθών που παράγουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, αγαθών ή τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ή την αποστολή καυσίμων εκτός του συστήματος ανώτατων τιμών της G7.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT