Γάζα: Εξασθενούν οι ελπίδες για εκεχειρία

Γάζα: Εξασθενούν οι ελπίδες για εκεχειρία

Δεν έχουμε ιδέα πόσοι όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί, λέει η Χαμάς - Προέλαση ισραηλινών τανκς στη Ράφα – Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατελέσφορη κινδυνεύει να αποδειχθεί και η όγδοη περιοδεία του Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου της Γάζας, καθώς Ισραήλ και Χαμάς, χωρίς να απορρίπτουν ρητά την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, βρίσκονται πολύ μακριά σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους όρους για την εφαρμογή της. Την ήδη δυσοίωνη ατμόσφαιρα ήρθε να επιβαρύνει δήλωση εκπροσώπου της Χαμάς, κατά την οποία ουδείς από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης έχει εικόνα για το πόσοι εκ των 120 Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα είναι ακόμη εν ζωή. «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του CNN ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ισλαμικής οργάνωσης, στη Βηρυτό. «Κανείς από μας δεν έχει ιδέα», προσέθεσε, αποδίδοντας την αβεβαιότητα στις χαώδεις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ισραηλινή εισβολή. Ανέφερε, δε, ότι άλλοι τρεις όμηροι, εκ των οποίων ένας Αμερικανός πολίτης, σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια της φονικής επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό καταυλισμό Νουσεϊράτ, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων και τον θάνατο άνω των 200 Παλαιστινίων. Ερωτηθείς αν η Χαμάς σκοπεύει, τελικά, να δεχθεί την πρόταση για εκεχειρία που ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Χαμντάν χαρακτήρισε την πρόταση της Ουάσιγκτον «θετικό βήμα», επέμεινε όμως ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εκεχειρία πρέπει να προβλέπει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για μόνιμη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το σύνολο της Γάζας. «Η τρέχουσα αμερικανική πρόταση δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις», προσέθεσε. Επικαλούμενο αξιωματούχους της Αιγύπτου με γνώση των διαπραγματεύσεων, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Χαμάς ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ γι’ αυτούς τους δύο σκληρούς όρους που θέτει.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G7 στην Ιταλία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν χάνει τις ελπίδες του για επίτευξη συμφωνίας, εκτίμησε όμως ότι «αυτό θα είναι δύσκολο». Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ορισμένες από τις αξιώσεις που έθεσε η Χαμάς είναι συζητήσιμες, άλλες όμως δεν μπορούν, κατά τη γνώμη του, να γίνουν αποδεκτές.

Με τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ να βρίσκονται σε νεκρό σημείο, ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ισραηλινά άρματα μάχης προήλασαν χθες στο δυτικό τμήμα της Ράφας, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών των Παλαιστινίων μαχητών από ισραηλινά ελικόπτερα «Απάτσι», drones, πολεμικά πλοία και μονάδες πυροβολικού. Οι ένοπλες δυνάμεις της Χαμάς και άλλων οργανώσεων προέβαλαν ισχυρή αντίσταση και σφοδρές οδομαχίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι ένα εκατ. Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λιμό μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Παράλληλα συνεχίζει να επιδεινώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ και στον νότιο Λίβανο, με το ενδεχόμενο ενός ανοιχτού πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την ισχυρή σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ να επανέρχεται δριμύτερο. Δύο άμαχες Λιβανέζες σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στο χωριό Τζανάτα, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας 35 ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών κοινοτήτων Κιριάτ Σιμόνα και Κφαρ Σολντ.

Την αγανάκτηση των Παλαιστινίων προκάλεσε η απόφαση του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς να σφετεριστεί 35 εκατ. δολάρια από φόρους που κανονικά έπρεπε να παραδοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή και να τα διαθέσει σε «οικογένειες θυμάτων της τρομοκρατίας». Το ΥΠΕΞ του Ισραήλ αποδοκίμασε επίθεση του υπουργού Αμυνας εναντίον της Γαλλίας, καθώς ο Γκάλαντ απέρριψε πρόταση του Παρισιού για τριμερή Γαλλίας – Ισραήλ – Λιβάνου, ισχυριζόμενος ότι «η Γαλλία έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση εχθρική» απέναντι στο εβραϊκό κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT