Βρετανία: Ξεπερνάει τον Σούνακ και ο Φάρατζ

Βρετανία: Ξεπερνάει τον Σούνακ και ο Φάρατζ

Για πρώτη φορά οι Τόρις βγαίνουν σε δημοσκόπηση τρίτο κόμμα, με δεύτερο το λαϊκιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα Reform

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Συντηρητικό Κόμμα του Ρίσι Σούνακ, που κυβερνά για λίγες ακόμη ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο, υπέστη χθες ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα καθώς το λαϊκιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (Reform) υπό την ηγεσία του ακροδεξιού πολιτικού Νάιτζελ Φάρατζ το ξεπέρασε για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις. Πλέον το Reform βρίσκεται δεύτερο με ποσοστό 19%, μπροστά από τους Συντηρητικούς που πέφτουν στην τρίτη θέση με 18%. Οι Εργατικοί έχουν εδώ και καιρό σταθερό προβάδισμα, με το ποσοστό τους να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 37%, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων YouGov.

Αν και διαφορετικές δημοσκοπήσεις, όπως για παράδειγμα εκείνη των Financial Times, δείχνουν ότι οι Τόρις έχουν προβάδισμα έως και οκτώ μονάδων έναντι του «κόμματος του Brexit», πρόκειται για ένα νέο πλήγμα για τον Σούνακ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται κατακραυγή από πρόσωπα εντός και εκτός του κόμματός του, λίγο πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Ο Φάρατζ δήλωσε με αυτοπεποίθηση σε προεκλογική εκδήλωση του ITV το βράδυ της Πέμπτης πως «λίγο πριν βγούμε στον αέρα, ξεπεράσαμε τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις. Είμαστε πλέον η αντιπολίτευση των Εργατικών». Καθώς η προσοχή στρέφεται στο μέλλον των Συντηρητικών μετά τις εκλογές, ο Φάρατζ δήλωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι θα ήταν πρόθυμος να ηγηθεί μιας συγχωνευμένης ομάδας Reform-Τόρις. Προέβλεψε δε ότι «κάτι νέο θα προκύψει στην Κεντροδεξιά», λέγοντας ότι οι Συντηρητικοί «μπορεί κάλλιστα να είναι νεκροί» μετά τις εκλογές, αλλά ότι ο ίδιος «θα ήταν έτοιμος να ηγηθεί της Κεντροδεξιάς σε αυτή τη χώρα».

Είναι πάντως γεγονός ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον Φάρατζ θα ήταν ευπρόσδεκτη από ορισμένους δεξιούς Συντηρητικούς, οι οποίοι τιμούν τον «αρχι-Brexiter» και πιστεύουν ότι τα δεινά του κόμματός τους οφείλονται στην αποτυχία του να υποστηρίξει μια πιο σκληρή προσέγγιση σε θέματα μετανάστευσης, φορολογίας και πολιτισμού.

Χαρακτηριστικά, η υπερσυντηρητική Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σούνακ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι Τόρις θα πρέπει να αγκαλιάσουν τον Φάρατζ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των πολιτικών των δύο κομμάτων και καλώντας τους συναδέλφους της να «ενώσουν τη Δεξιά».

Τον «σνομπάρουν»;

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Εργατικοί βρίσκονται σε τροχιά κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Σούνακ αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει τις υπόνοιες ότι «σνομπάρεται» από τους συμμάχους του στη σύνοδο κορυφής του G7, οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο ίδιος βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από το αξίωμα. «Εχω ήδη καθίσει με τον Εμανουέλ, έχω μιλήσει με τον Ολαφ για ένα σωρό πράγματα», είπε αναφερόμενος στις σύντομες συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο στην Απουλία της νότιας Ιταλίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους του BBC, ο αμφιλεγόμενος υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε όμως ότι έχει πίστη στον Ρίσι Σούνακ και στην καμπάνια του. «Δεν τον λυπάμαι γιατί είναι ένας πολύ αποτελεσματικός πρωθυπουργός που θέλει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του», είπε. Αν και παραδέχθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις «δεν φαίνονται καλές» για τους Συντηρητικούς, υποστήριξε ότι «δεν φαίνονταν πολύ καλές ούτε το 2015, όταν κέρδισα τις εκλογές». Ωστόσο στελέχη των Τόρις, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα, δήλωσαν στους Financial Times ότι πολλά οργανωτικά μέλη της προεκλογικής εκστρατείας έχουν αρχίσει «να τα παρατάνε τελείως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT