Στο τραπέζι του G7 νότιο ημισφαίριο και μεταναστευτικό

Στο τραπέζι του G7 νότιο ημισφαίριο και μεταναστευτικό

Ορους για εκεχειρία έθεσε η Ρωσία, τους οποίους το Κίεβο χαρακτήρισε απαράδεκτους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το ενδιαφέρον τους προς το νότιο ημισφαίριο έστρεψαν χθες οι ηγέτες της ομάδας του G7, προσκαλώντας στη σύνοδο τον Ινδό πρωθυπουργό, τους προέδρους Τουρκίας και Βραζιλίας, καθώς και άλλους ηγέτες αναπτυσσόμενων κρατών στην Ιταλία. Μεταξύ των δύσκολων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της μετανάστευσης, μοχλός αναζωπύρωσης του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και αυτό του εμπορικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Η οικοδέσποινα της συνόδου, πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι στόχος του διευρυμένου καταλόγου προσκεκλημένων ήταν «η ενίσχυση του διαλόγου με τις χώρες του παγκόσμιου νότου», ενώ επέμεινε ότι το G7 δεν είναι «ένα φρούριο κλειστό στον έξω κόσμο, αλλά μία προσφορά αξιών προς τον κόσμο».

Η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης απασχολεί τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, με την πίεση να ενισχύεται δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολέμων στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Το μεταναστευτικό και ο έλεγχος των ροών προσφύγων προς την Ε.Ε. αποτέλεσε την κεντρική προεκλογική πλατφόρμα του μεταφασιστικού κόμματος της Μελόνι.

Στο θέμα της μετανάστευσης αναφέρθηκε και ο προσκεκλημένος στη σύνοδο, Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά την υπογραφή διμερούς αμυντικού συμφώνου δεκαετούς διάρκειας μεταξύ των δύο κρατών. Ο Ζελένσκι φέρεται να συζήτησε με τη Μελόνι μέτρα για τον επαναπατρισμό Ουκρανών λιποτακτών και ανυπότακτων, που έχουν καταφύγει στην Ιταλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων χθες με τους προσκεκλημένους στη σύνοδο ηγέτες, αλλά και τον Πάπα Φραγκίσκο. Στην ατζέντα του Μπάιντεν βρίσκονταν συναντήσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, τον Βραζιλιάνο Λούλα, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλγερινό ηγέτη Αμπντελμαζίντ Τεμπούν. Ο Μπάιντεν επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το βράδυ για τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον ποντίφικα.

Στο μεταξύ, τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία θα δώσει η Ρωσία μόνο εφόσον το Κίεβο δεχθεί να εγκαταλείψει τις νατοϊκές του φιλοδοξίες και παραδώσει τις τέσσερις διεκδικούμενες από τη Μόσχα επαρχίες της Ουκρανίας, είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η πρόταση του οποίου απορρίφθηκε αμέσως από την Ουκρανία.

Την παραμονή των προγραμματισμένων για σήμερα ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ελβετία, ερήμην της Ρωσίας, ο Πούτιν παρουσίασε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, εντελώς απαράδεκτες για το Κίεβο, αποδεικνύοντας την αυτοπεποίθηση που διαθέτει η Μόσχα για τις εξελίξεις στο μέτωπο.

Ο Πούτιν επανέλαβε την απαίτηση για αφοπλισμό της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της χώρας του θα πρέπει να περιλαμβάνεται και αυτή σε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Τον όρο της εξάλειψης του ναζιστικού στοιχείου από την Ουκρανία έθεσε εκ νέου ο Ρώσος πρόεδρος, κατηγορία την οποία το Κίεβο θεωρεί συκοφαντική.

Μιλώντας χθες στο Reuters, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, είπε ότι οι όροι του Πούτιν σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συνθηκολογήσει και να εκποιήσει την εθνική της κυριαρχία. «Δεν υπάρχει έδαφος συμβιβασμού πάνω στην πρόταση Πούτιν», είπε ο συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε τη στιγμή αυτή για να εκφωνήσει την ομιλία του, προκειμένου να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Οι όροι μου είναι απλούστατοι: η πλήρης απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το σύνολο του εδάφους του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στην ανατολική και νότια Ουκρανία».

«Μόλις ανακοινώσουν ότι είναι έτοιμοι για μία τέτοια απόφαση και αρχίσουν την απόσυρση στρατού και ανακοινώσουν επίσημα την αναστολή κάθε σχεδίου εισόδου στο ΝΑΤΟ, η πλευρά μας θα διατάξει την ίδια στιγμή –κυριολεκτώ σε αυτό– την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων», είπε ο Πούτιν. Στη σύνοδο του Σαββατοκύριακου στην Ελβετία έχουν προσκληθεί περισσότερα από 90 κράτη και οργανισμοί, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να επιδιώκει να εξασφαλίσει οικονομική και αμυντική βοήθεια από πολλούς από αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT