Ε.Ε: «Πράσινο φως» για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Ουκρανίας και Μολδαβίας

Ε.Ε: «Πράσινο φως» για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Ουκρανίας και Μολδαβίας

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (Coreper) στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν χθες αργά το απόγευμα επί της αρχής για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Η βελγική προεδρία ανέφερε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσουν οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις (IGC) στις 25 Ιουνίου στη διάρκεια συμβουλίου των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.

Η πολιτική απόφαση ελήφθη λίγες μόνο μέρες μετά την εισήγηση της Κομισιόν ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Μολδαβία είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να ξεκινήσουν επισήμως τις διαπραγματευτικές τους συνομιλίες με την Ε.Ε.

Υπήρχε, εξάλλου, χρονική «πίεση» να ξεκινήσουν πριν αναλάβει η Ουγγαρία την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την 1η Ιουλίου. Η Βουδαπέστη ήταν άλλωστε εκείνη που «μπλόκαρε» την απόφαση έως ότου προστέθηκε τελικά μια αναφορά σε εθνικές μειονότητες και την προστασία των μειονοτικών γλωσσών στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ουκρανίας.

Προστέθηκε, επίσης, η φράση που επισημαίνει ότι «η Ουκρανία αναμένεται να εφαρμόσει καλή τη πίστει σχετικές διμερείς συμφωνίες με κράτη μέλη της Ε.Ε», φράση που είχε προστεθεί το 2020 και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η χθεσινή απόφαση χρειάζεται, πάντως, την κοινοβουλευτική έγκριση από την Ολλανδία με την σχετική συζήτηση να έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT