Ερντογάν: Η Γερμανία έχει χαλαρώσει στο θέμα των Eurofighter

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει χαλαρώσει στο θέμα των Eurofighter

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως αν δεν καρποφορήσει η αγορά, η Άγκυρα έχει κι άλλες εναλλακτικές.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανία έχει αμβλύνει τη στάση της όσον αφορά τις πωλήσεις αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ιταλία. 

«Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν τη δυνατότητα να μας παρέχουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά στο σημείο επαφής με τη Γερμανία, τους είπα να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση για το Eurofighter. Αλλά πάνω από όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας έχουν τις απαραίτητες συναντήσεις με τους συνομιλητές τους και θα συνεχίσουν να κάνουν» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρωτίστως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα στο τέλος της διαδικασίας, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το  ΚΑΑΝ μας βρίσκεται στον αέρα. Στο μέλλον, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής αποθεμάτων, δεν θα έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα ως προς αυτό. Κάποτε ζήσαμε μια παρόμοια διαδικασία με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Αυτά δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας τότε. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, είναι πως κατασκευάσαμε τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αποκτήσουν» κατέληξε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η Τουρκία είχε γνωστοποιήσει πως βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς Eurofighter, τα οποία παράγονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Η πώληση των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων αυτών χωρών. Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, ενώ η Γερμανία την εμποδίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT