Σε άλλο επίπεδο ο ψυχολογικός πόλεμος στην Κορέα – Αντιδράσεις για τα μεγάφωνα που εκπέμπουν… σιγανά

Σε άλλο επίπεδο ο ψυχολογικός πόλεμος στην Κορέα – Αντιδράσεις για τα μεγάφωνα που εκπέμπουν… σιγανά

Μέχρι και στα δικαστήρια έφτασε η υπόθεση των αδύναμων μεγαφώνων που δεν εξέπεμπαν σε μεγάλη εμβέλεια προς τον Βορρά το μήνυμα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διακίνηση προπαγάνδας στο πλαίσιο του εκατέρωθεν χρόνιου ψυχολογικού πολέμου είναι μια αποστολή που φαίνεται πως λαμβάνουν σοβαρά στην κορεατική χερσόνησο, γι’ αυτό και εσχάτως στο επίκεντρο των δημόσιων επικρίσεων έχουν βρεθεί τα… μεγάφωνα του Νότου. 

Οπως καταγγέλλουν πολλοί, τα μεγάφωνα εκπέμπουν πολύ… σιγανά, εγείροντας προβληματισμό για το πόσο μακριά εντός Βόρειας Κορέας μπορούν να φτάσουν τα προπαγανδιστικά μηνύματα

Τα μεγάφωνα αυτά είναι μεταξύ των 40 συστημάτων που αγοράστηκαν το 2016, μετά από (ακόμη) ένα επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών το 2015. 

Σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό στρατό, τα συστήματα αυτά προορίζονταν για τη μετάδοση της περίφημης Κ-pop, της –παγκοσμίως– δημοφιλούς νοτιοκορεατικής μουσικής, αλλά και πολιτικών μηνυμάτων σε απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων – αρκετή για να φτάσει το μήνυμα στα αυτιά των 200.000 ανθρώπων της πόλης Καεσόνγκ. 

Ωστόσο, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τότε –έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters– καταδείκνυαν πως τα ηχεία αυτά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές αγοράς τους και δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο ήθελε ο στρατός.

Σε άλλο επίπεδο ο ψυχολογικός πόλεμος στην Κορέα – Αντιδράσεις για τα μεγάφωνα που εκπέμπουν… σιγανά-1
Ο πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου μαίνεται εδώ και δεκαετίες – Φωτ. αρχείου: AP Photo/ Lee Jin-man, File.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Kim Young-su, παρότι τα ηχεία πέρασαν δύο από τις τρεις αρχικές δοκιμές το 2016, οι δοκιμές αυτές πραγματοποιήθηκαν το πρωί ή τη νύχτα, όταν ο ήχος ταξιδεύει πιο μακριά.

Τα μεγάφωνα σίγησαν το 2018, μετά από μία –καταργημένη πλέον– διακορεατική συμφωνία. Ωστόσο, όταν στις 9 Ιουνίου η Σεούλ άρχισε ξανά να εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα στον βόρειο γείτονα, το πρόβλημα επανήλθε – με τα μηνύματα να μη γίνονται αντιληπτά σε απόσταση πέραν των 5 χιλιομέτρων, δηλαδή ούτε κατά διάνοια κοντά στην Καεσόνγκ.

Ο Κιμ Γιουνγκ Σου έχει διερευνήσει το θέμα, το οποίο έχει θέσει στους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και την αστυνομία. 

Το πρόβλημα οδήγησε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας στη Δικαιοσύνη, μηνύοντας την κατασκευάστρια εταιρεία των μεγαφώνων, ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση, με το επιχείρημα πως συντρέχουν πάρα πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των ηχητικών συστημάτων

Η απόδοση, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορεί να διαφέρει αναλόγως συνθηκών, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και το έδαφος. 

Σε άλλο επίπεδο ο ψυχολογικός πόλεμος στην Κορέα – Αντιδράσεις για τα μεγάφωνα που εκπέμπουν… σιγανά-2
Τα μεγάφωνα της Νότιας Κορέας μεταδίδουν μηνύματα που αποσκοπούν να προκαλέσουν τη λαχτάρα των Βορειοκορεατών για τη ζωή που στερούνται, ενώ τα μεγάφωνα της Βόρειας Κορέας έχουν στόχο κυρίως να αλλοιώσουν τα μηνύματα του Νότου – Φωτ. αρχείου: The Defense Ministry/Handout via REUTERS.

Τα μεγάφωνα εξοργίζουν την Πιονγιάνγκ

Ο Kim Sung-min, ο οποίος αυτομόλησε από τον Βορρά το 1999 και διευθύνει ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Σεούλ που μεταδίδει ειδήσεις στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι το ορεινό ανάγλυφο των συνόρων, αλλά και τα μεγάφωνα της Βόρειας Κορέας μειώνουν περαιτέρω την εμβέλεια του ψυχολογικού πολέμου της Νότιας Κορέας.

Οπως διευκρινίζει, τα μηνύματα της Βόρειας Κορέας αποσκοπούν όχι τόσο στο να κερδίσουν τους ανθρώπους στον Νότο, αλλά κυρίως στο να «καταστείλουν» τις εκπομπές του Νότου, αλλοιώνοντας τα μηνύματα. 

Παρ’ όλα αυτά, για τους Βορειοκορεάτες που ακούν τα νοτιοκορεατικά μηνύματα ή την «πιασάρικη» K-pop, που είναι απαγορευμένη στον Βορρά, οι μεταδόσεις αυτές έχουν σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο, λέει ο Kim Sung-min. 

«Οι εκπομπές αυτές αποσκοπούν στο να τους ενσταλάξουν μια λαχτάρα για τον έξω κόσμο ή στο να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι ό,τι μαθαίνουν μια ζωή είναι λάθος», εξηγεί. 

Σε άλλο επίπεδο ο ψυχολογικός πόλεμος στην Κορέα – Αντιδράσεις για τα μεγάφωνα που εκπέμπουν… σιγανά-3
Ιούλιος του 2014 και Βορειοκορεάτες αποστάτες και Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές ετοιμάζονται να απελευθερώσουν προς Βορράν μπαλόνια που μεταφέρουν σοκολάτες και μπισκότα – Φωτ. αρχείου: AP Photo/Ahn Young-joon.

Οι οργισμένες αντιδράσεις του Βορρά στις μεταδόσεις αυτές υποδεικνύουν πως τα μεγάφωνα ερεθίζουν μια ευαίσθητη χορδή των πολιτών, προσθέτει ο Στιβ Θαρπ, απόστρατος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού που πέρασε χρόνια της θητείας του στη διασυνοριακή ζώνη. 

«Γνωρίζουμε ότι οι Βορειοκορεάτες τις θεωρούν εν μέρει αποτελεσματικές, επειδή διαθέτουν πολύ χρόνο για να τις απενεργοποιήσουν», είπε.

Σημειώνεται πως η Νότια Κορέα επανενεργοποίησε τη χρήση των μεγαφώνων μετά από σιγή έξι χρόνων, μετά την πρωτοβουλία της Πιονγιάνγκ να αποστείλει και πάλι εκατοντάδες μπαλόνια με απορρίμματα και ακαθαρσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT