Μήνυμα του Εμπαπέ κατά της Ακροδεξιάς

Μήνυμα του Εμπαπέ κατά της Ακροδεξιάς

Ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας, το μεγαλύτερο αθλητικό είδωλο της χώρας, που γεννήθηκε σε φτωχό προάστιο του Παρισιού ως παιδί μεταναστών, υπερασπίστηκε τη διαφορετικότητα και τάχθηκε κατά των άκρων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κίλιαν Εμπαπέ, το μεγαλύτερο αθλητικό είδωλο της Γαλλίας, απηύθυνε μήνυμα «ενάντια στα άκρα» και στον διχασμό ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν στη χώρα, μετά τη νίκη της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο πολιτικό ηγέτη ή κόμμα, ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν στους δύο γύρους των εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. «Ελπίζω να είμαστε υπερήφανοι που θα φορέσουμε αυτή τη φανέλα στις 7», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας την Κυριακή από τη Γερμανία, μία ημέρα πριν από την πρεμιέρα της Γαλλίας στο Euro, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι «κατά των άκρων που διχάζουν», αναφέρθηκε στην αποχή των νέων, στους οποίους θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «η φωνή τους κάνει τη διαφορά».

«Θέλω να είμαι υπερήφανος που υπερασπίζομαι μία χώρα η οποία αντιπροσωπεύει τις αξίες μου. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το αυριανό παιχνίδι. Πιστεύω στις αξίες της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας και του σεβασμού», πρόσθεσε.

Πριν από τον Εμπαπέ, συμπαίκτες του στην εθνική Γαλλίας, όπως ο Ουσμάν Ντεμπελέ και ο Μάρκους Τουράμ, είχαν επίσης πάρει θέση κατά της προέλασης της Ακροδεξιάς με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν.

Η σχέση με τον Μακρόν

Μιλώντας για «άκρα» στον πληθυντικό, ο Εμπαπέ υιοθέτησε τη «γραμμή» του Γάλλου προέδρου, ο οποίος εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία προσδιορίζοντας τόσο την Ακροδεξιά όσο και την Ακροαριστερά ως πολιτικούς αντιπάλους του.

Η σχέση του Εμπαπέ με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι κρυφή. Ο Γάλλος πρόεδρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ποδοσφαιριστή το καλοκαίρι του 2022 να αναβάλει κατά ένα χρόνο τη μετακίνησή του από την Παρί Σεν Ζερμέν στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εάν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό από την ακροδεξιά παράταξη και θα είναι η πρώτη φορά που η Ακροδεξιά θα κυβερνήσει τη Γαλλία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το γεγονός πάντως ότι ο Εμπαπέ στοχεύει στους νέους δεν είναι τυχαίο, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του 2022 η αποχή στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανήλθε στο 70%.

Μιλώντας στο BFM-TV, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, ευχαρίστησε τον Εμπαπέ που ζήτησε τη συμμετοχή των νέων.

«Σημείο καμπής στην Ιστορία»

Η ομιλία του Εμπαπέ, μία ημέρα πριν από τον αγώνα της εθνικής Γαλλίας εναντίον της Αυστρίας, χώρας όπου η Ακροδεξιά επίσης πέτυχε νίκη στις ευρωεκλογές, ήταν αιχμηρή.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, είμαστε πάνω από όλα πολίτες και δεν μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι από τον πραγματικό κόσμο. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση και θέλω να απευθυνθώ στους ανθρώπους, ειδικά στους νέους, βλέπουμε ότι τα άκρα πλησιάζουν το κέντρο της εξουσίας και ζητώ από τους νέους να πάνε να ψηφίσουν. Πρέπει να ταυτιστούμε με τις αξίες αυτής της χώρας», τόνισε.

Η Γαλλία των φτωχών προαστίων

Η φωνή του Εμπαπέ και των συμπαικτών του φτάνει στη Γαλλία των προαστίων, των φτωχών banlieues, όπου κατοικούν πολλοί νέοι και μετανάστες, οι οποίοι παρακολουθούν ανήσυχοι την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου καλοκαιριού στα προάστια, ο Εμπαπέ και άλλοι αστέρες του ποδοσφαίρου είχαν απευθύνει κάλεσμα για ηρεμία, δηλώνοντας πως «η βία δεν λύνει τίποτα».

Εν τω μεταξύ, ο Ζιλιάν Οντούλ, εκπρόσωπος της Εθνικής Συσπείρωσης, αντέδρασε στη δήλωση του Τουράμ κατά της Ακροδεξιάς με ανάρτησή του, όπου ανέφερε ότι «ο ποδοσφαιριστής δεν είπε ποτέ κάτι για να εκφράσει τη θλίψη του για τις δολοφονίες του Τομάς, της Λολά και όλων των νεαρών θυμάτων του όχλου».

Ο Τομάς και η Λολά είναι τα ονόματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, σε υποθέσεις που η Ακροδεξιά έχει χρησιμοποιήσει στην εκστρατεία της κατά της μετανάστευσης.

Ο Εμπαπέ, ο οποίος κατάγεται από το Καμερούν και την Αλγερία μεγάλωσε σε παρισινό προάστιο μεταναστών και εξήγησε ότι είχε ήδη μιλήσει με συμπαίκτες του για το μήνυμα που θα μπορούσαν να στείλουν ενόψει των εκλογών.

Οι Bleus ή Μπλε έχουν δεχθεί κριτική για τη σύνθεσή τους. Η ομάδα μαύρων – λευκών – αράβων (black-blanc-beur) που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 έκανε ορισμένους να αισθανθούν άβολα.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρας της σημερινής ηγέτιδας της Εθνικής Συσπείρωσης, έχει δηλώσει ότι «ίσως το ποσοστό των έγχρωμων παικτών είναι υπερβολικό».

Ερωτηθείς αν ο συμπαίκτης του Μάρκους Τουράν το παράκανε όταν μίλησε κατά του κόμματος της Λεπέν το Σάββατο, ο Εμπαπέ σχολίασε τη θέση που εξέφρασε ο συμπαίκτης και καλός φίλος του τονίζοντας πως «μιλούσε για αξίες, διαφορετικότητα, ανεκτικότητα, σεβασμό», ενώ πρόσθεσε: «Φυσικά και είμαι μαζί του. Δεν το παρατράβηξε. Βρισκόμαστε ακόμα σε μία χώρα όπου υπάρχει ελευθερία έκφρασης, είπε τη γνώμη του και συμφωνώ μαζί του».

Το προηγούμενο του 2002

Στη Γαλλία συχνά διανοούμενοι παρεμβαίνουν στον πολιτικό διάλογο και, παρόλο που τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σπάνιες από την πλευρά των αθλητών, η κίνηση του Εμπαπέ δεν είναι πρωτοφανής.

Πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002, τις οποίες κέρδισε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, οι παίκτες της γαλλικής ομάδας είχαν δημοσιοποιήσει ανακοίνωση –χωρίς να αναφέρουν τα ονόματα των υπογραφόντων– με την οποία καταδίκαζαν τη ρητορική «του αποκλεισμού και του ρατσισμού».

Παράλληλα, έκαναν λόγο για «απαράδεκτες και αδικαιολόγητες συμπεριφορές, επικίνδυνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, ιδιαίτερα σε μία πολυεθνική και πολυπολιτισμική Γαλλία που είναι πλούσια στην ποικιλομορφία της».

Με πληροφορίες από Le Monde, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT