H Ισλανδία θέλει να ελέγξει τον υπερτουρισμό μέσω φόρων

H Ισλανδία θέλει να ελέγξει τον υπερτουρισμό μέσω φόρων

Η χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά είναι μία από τις πολλές που λαμβάνουν μέτρα κόντρα στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, διατηρώντας παράλληλα κάποια από τα πλεονεκτήματα της τουριστικής κίνησης, όπως τα σημαντικά έσοδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισλανδία θέλει οι επισκέπτες της να απολαμβάνουν τα σεληνιακά τοπία λάβας, τις θερμές πηγές της, τους απόκοσμους πάγους της και τα ουράνια θεάματα, αλλά όχι σε βάρος των πολιτών της. 

Η χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά είναι μία από τις πολλές που λαμβάνουν μέτρα κόντρα στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, διατηρώντας παράλληλα κάποια από τα πλεονεκτήματα της τουριστικής κίνησης, όπως τα σημαντικά έσοδα για την εγχώρια οικονομία. 

«Προσπαθούμε ακόμη να διαμορφώσουμε το φορολογικό σύστημα για τον τομέα του τουρισμού», σημειώνει στο CNBC ο πρωθυπουργός Μπιάρνι Μπενέντικτσον. «Θα θέλαμε να στραφούμε περισσότερο προς ένα σύστημα όπου ο χρήστης πληρώνει. Οπως το βλέπω εγώ, θα θέλαμε να πάμε περισσότερο προς την κατεύθυνση των τελών εισόδου στα δημοφιλή αξιοθέατα σε όλη τη χώρα». 

H Ισλανδία θέλει να ελέγξει τον υπερτουρισμό μέσω φόρων-1
Το Geysir, ο διάσημος θερμοπίδακας στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας – Φωτ.: Shutterstock.

«Κάνοντάς το αυτό, θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την κίνηση. Οπότε, στο αποκορύφωμα της ζήτησης, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν υψηλότερο φόρο, που θα διαφοροποιείτο αναλόγως μέρας ή μήνα, ή κατά διαστήματα εντός του έτους. Ομως, κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμη στα σκαριά», προσθέτει. 

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επανέφερε τον λεγόμενο τουριστικό φόρο στις αρχές του έτους, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει χρήματα για προγράμματα βιωσιμότητας και να μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Η εισφορά, η οποία είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού, προβλέπει ένα ποσό 600 ισλανδικών κορωνών (4,34 δολάρια) στα δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ ανάλογο σύστημα λειτουργεί σε κάμπινγκ, κρουαζιέρες, συγκεκριμένα καταλύματα.

Ακμή του τουρισμού

Ο τουριστικός τομέας της Ισλανδίας επανήλθε δυναμικά μετά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη λόγω COVID. Η χώρα των 383.000 κατοίκων αναμένεται να δεχτεί 2,3 εκατ. επισκέπτες φέτος, σχεδόν 2,4 εκατ. το 2025 και έως και 2,5 εκατ. το 2026.

Τα τουριστικά έσοδα αναδεικνύονται σε ολοένα και πιο σημαντική πηγή εσόδων για την ισλανδική οικονομία. 

H Ισλανδία θέλει να ελέγξει τον υπερτουρισμό μέσω φόρων-2
Η Ισλανδία είναι γνωστή για τα απόκοσμα τοπία της πάγου και φωτιάς – Φωτ.: Shutterstock.

Ο τομέας του τουρισμού αντιστοιχεί στο 8,5% του ΑΕΠ το 2023, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ισλανδίας, καταγράφοντας αύξηση από το 7,5% του 2022 και ξεπερνώντας τον μέσο όρο του 8,2% που είχε καταγραφεί το διάστημα 2016-2019. 

Σύμφωνα με τον Μπενέντικτσον, η κυβέρνηση εξετάζει τα δεδομένα για να καταλήξει σε μια «βιώσιμη ισορροπία» στο σύστημα φορολόγησης του τουρισμού. 

«Καταλήξαμε σε ένα σύστημα βάσει του οποίου εξετάζουμε ορισμένους δείκτες: Είναι η φύση σε ισορροπία σε ένα συγκεκριμένο αξιοθέατο; Είναι η κοινωνία ευχαριστημένη με την ανάπτυξη;» δήλωσε ο ίδιος. 

«Αν δούμε πως κάποια μέρη, όπως ο θερμοπίδακας Geysir, πλήττονται σοβαρά από τον υπερτουρισμό, τότε θα αναλάβουμε δράση. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τους δείκτες και να διασφαλίσουμε πως η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται σε συμφωνία με τη φύση και την κοινωνία», καταλήγει. 

Πηγή: CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT