Ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ αυτή την εβδομάδα

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ αυτή την εβδομάδα

Ο Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα ορκίστηκε για πέμπτη φορά, αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του Βιετνάμ, Τον Λαμ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί το Ανόι αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα βιετναμέζικα και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση του Βιετνάμ στη Ρωσία και προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ.

Το Ανόι απέφυγε να συμμετάσχει σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του σε σύνοδο των BRICS στη Ρωσία νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα ορκίστηκε για πέμπτη φορά, αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του Βιετνάμ, Τον Λαμ, και άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ανόι την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναβάθμισαν τις σχέσεις με το Ανόι πέρυσι και είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ, αντέδρασαν άμεσα.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθήσει τον επιθετικό του πόλεμο και να του επιτρέψει να εξομαλύνει τις θηριωδίες του», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ανόι, όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο της επίσκεψης στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν μπορέσει να ταξιδέψει ελεύθερα, θα μπορούσε να ομαλοποιήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε ο Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε τον Μάρτιο του 2023 ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Βιετνάμ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, άλλος βασικός οικονομικός εταίρος του Βιετνάμ, δεν σχολίασε ενόψει της επίσκεψης, αλλά εξέφρασε δυσαρέσκεια τον περασμένο μήνα για την απόφαση του Ανόι να καθυστερήσει συνάντηση με τον απεσταλμένο της Ε.Ε. για τις ρωσικές κυρώσεις – καθυστέρηση που αξιωματούχοι συνέδεσαν με τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Πούτιν.

Από την πλευρά του Ανόι, η επίσκεψη έχει ως στόχο «να καταδείξει ότι το Βιετνάμ ακολουθεί ισορροπημένη εξωτερική πολιτική που δεν ευνοεί καμία από τις μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Ιαν Στόρεϊ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου ISEAS-Yusof Ishak με έδρα τη Σιγκαπούρη. H χώρα φιλοξένησε τον Τζο Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ τους τελευταίους μήνες.

Ενέργεια, όπλα, τεχνολογία

Στην πρώτη του κρατική επίσκεψη στο Βιετνάμ από το 2017 και την πέμπτη συνολικά, ο Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνίες σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η τεχνολογία και η εκπαίδευση, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, οι συζητήσεις με τους ηγέτες του Βιετνάμ είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε πιο ευαίσθητα ζητήματα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, αρνούμενοι να κατονομαστούν καθώς το θέμα δεν είναι δημόσιο.

Οι συζητήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν όπλα, των οποίων η Ρωσία είναι ιστορικά ο κορυφαίος προμηθευτής του Βιετνάμ, ενέργεια, με ρωσικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε βιετναμέζικα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που διεκδικεί η Κίνα, και πληρωμές, καθώς οι δύο χώρες δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν συναλλαγές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Δεν είναι σαφές εάν θα γίνουν ανακοινώσεις για τα θέματα αυτά.

«Τα κύρια θέματα αφορούν τη στήριξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων», δήλωσε ο Καρλ Θάγιερ, ανώτερος εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια του Βιετνάμ στην Ακαδημία των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων στην Καμπέρα.

Ο Πούτιν και οι ηγέτες του Βιετνάμ πιθανότατα θα συμφωνήσουν να επεξεργαστούν τις συναλλαγές σε νόμισμα ρούβλι-ντονγκ μέσω του τραπεζικού συστήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, είπε.

Φωτογραφία αρχείου από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT