Politico: Η Φον ντερ Λάιεν καθυστερεί έκθεση για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ιταλία

Politico: Η Φον ντερ Λάιεν καθυστερεί έκθεση για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ιταλία

Η Φον ντερ Λάιεν ακολουθεί αυτήν την τακτική γιατί επιδιώκει την υποστήριξη της Ρώμης για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προσπαθήσει να καθυστερήσει τη δημοσίευση επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με την οποία επικρίνεται η Ιταλία και η κυβέρνηση Μελόνι σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα. Οπως αναφέρει δημοσίευμα το Politico, η Φον ντερ Λάιεν ακολουθεί αυτήν την τακτική γιατί επιδιώκει την υποστήριξη της Ρώμης για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους, η έρευνα της Κομισιόν αναδεικνύει παρεμβάσεις στην ελευθερία των ιταλικών μέσων ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η ακροδεξιά πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι το 2022.

Η ετήσια έκθεση που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της Ε.Ε. σέβονται το κράτος δικαίου αναμενόταν να εγκριθεί στις 3 Ιουλίου, αλλά θα καθυστερήσει έως ότου διοριστεί νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με ενώσεις του Τύπου της χώρας. Οι δημοσιογράφοι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιταλίας RAI κατέβηκαν σε απεργία τον Μάιο ενάντια στην προσπάθεια «να μετατραπεί η RAI σε φερέφωνο της κυβέρνησης». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε στην αντίστοιχη έκθεσή της πέρσι την Ιταλία σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου.

«Είναι εμφανής η προθυμία να μπει ένα φρένο σε θέματα που αφορούν την Ιταλία και το κράτος δικαίου», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος, όπως και τρεις άλλοι αξιωματούχοι, επισήμανε τις προσπάθειες επανεκλογής της Φον ντερ Λάιεν ως λόγο για την καθυστέρηση της νέας έκθεσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT