Νέο εσωτερικό μέτωπο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ: Μετά τις αμβλώσεις, τα διαζύγια;

Νέο εσωτερικό μέτωπο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ: Μετά τις αμβλώσεις, τα διαζύγια;

Συντηρητικοί σχολιαστές και πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητούν να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο που ρυθμίζει τις διαδικασίες έκδοσης διαζυγίων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από το 1969 ήταν πολύ δύσκολο να πάρει κανείς διαζύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να το καταφέρει, έπρεπε προηγουμένως να πείσει τον αρμόδιο δικαστή ότι η/ο σύζυγός του/της ήταν υπεύθυνος για κάποιας μορφής αδικοπραγία (μοιχεία, εγκατάλειψη, κακοποίηση). Το να πειστούν όμως οι δικαστές για κάτι τέτοιο ήταν έως και τη δεκαετία του 1960 αρκετά δύσκολο, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο ιστοχώρος VOX.

Τα δεδομένα άλλαξαν το 1969, όταν ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας (και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος ήταν και ο ίδιος διαζευγμένος, υπέγραψε τον πρώτο νόμο (no-fault divorce) που άνοιγε τον δρόμο για την έκδοση διαζυγίων χωρίς υπαιτιότητα ενός εκ των συζύγων. Τι σήμαινε αυτό πρακτικά; Οτι ένα ζευγάρι μπορούσε πια να πάρει διαζύγιο στις ΗΠΑ χωρίς να πρέπει προηγουμένως να αποδειχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης οιαδήποτε μορφή αδικοπραγίας εκ μέρους των συζύγων.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά, εν έτει 2024 πια, συντηρητικοί σχολιαστές και πολιτικοί ζητούν να μπει ένα τέλος σε αυτές τις μορφές των διαζυγίων με το επιχείρημα ότι αυτά έχουν «καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό» εντός των αμερικανικών συνόρων.  

Πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος όπως, μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής Ντάστι Ντίβερς από την Οκλαχόμα, ο επίσης γερουσιαστής Τζέι. Ντι. Βανς από το Οχάιο, ο πρώην υπουργός Στέγασης Μπεν Κάρσον (ο οποίος μπορεί να είναι και υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ) και ο νυν πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον έχουν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τις διαδικασίες των διαζυγίων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.   

Και εάν όλα αυτά σε κάποιους φαντάζουν τώρα υπερβολικά, ίσως αξίζει να ανατρέξουν στις επιθέσεις κατά του δικαιώματος στην άμβλωση που, αν και θεωρητικές στην αρχή, τελικώς έγιναν πράξη τα τελευταία χρόνια σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.   

Με πληροφορίες από VOX

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT