Σε εξέλιξη το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών – Στο «μενού» η νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Σε εξέλιξη το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών – Στο «μενού» η νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται απόψε μια συμφωνία επί της αρχής για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον επόμενο πενταετή θεσμικό κύκλο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των «27» μετά τις ευρωεκλογές και για τον λόγο αυτόν, η συζήτηση στο πρώτο μέρος θα αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. 

Τουσκ, Μητσοτάκης, Σολτς και Σάντσεθ συζήτησαν για τις κορυφαίες θέσεις

Οι διαπραγματευτές των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – συναντήθηκαν πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως δήλωσαν στο Politico δύο διπλωμάτες της ΕΕ, αποδίδοντας σε αυτή τη συνάντηση, την καθυστέρηση της συνεδρίασης. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ είναι οι δύο διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών.

Αλλωστε στη βάση αυτή θα γίνει και η επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ανώτατων θεσμικών οργάνων: της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής. Οι θέσεις και τα πρόσωπα, πέραν των πολιτικών συσχετισμών, θα δοθούν με κριτήρια τη γεωγραφική και την ισορροπία φύλων.

Επειτα από «παρέμβαση» των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) την προηγούμενη εβδομάδα –καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιδίωκε τη μη παρουσία τους– στο πρώτο μέρος της συνάντησης τελικά θα μετάσχουν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (που αποτελεί άλλωστε μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και εκτιμήσεις, αναμένεται απόψε μια συμφωνία επί της αρχής για τις θέσεις και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημειώνουν, παράλληλα, ότι όντως «υπάρχει η ανάγκη να κλείσει το ζήτημα (σ.σ. των ανώτατων ευρωπαϊκών θέσεων) έως το τέλος του μήνα». Λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και άλλων «προκλήσεων», που αντιμετωπίζει η Ε.Ε «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας το Συμβούλιο: προτείνει πρόεδρο Κομισιόν (προκειμένου να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), εκλέγει πρόεδρο συμβουλίου και διορίζει ύπατο εκπρόσωπο για τον οποίο χρειάζεται συναίνεση. Στην περίπτωση, που δεν υπάρξει συναίνεση, τότε θα λάβει χώρα ψηφοφορία που απαιτεί ειδική πλειοψηφία.

Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η έγκριση της πρότασης για την υποψήφιά του για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  Αλλωστε, τόσο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς όσο και ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι δίνουν το «πράσινο φως» να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόταση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών (του κόμματος που βγήκε δεύτερο στις ευρωεκλογές) είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ για τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, οι φιλελεύθεροι προτείνουν την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Η στήριξη για τον Αντόνιο Κόστα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αποτελεί την επιλογή των δύο διαπραγματευτών εκ μέρους των σοσιαλιστών, του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το ίδιο ισχύει και για την Κάγια Κάλας, παρά τα μικρά ερωτήματα που υπάρχουν για τη στάση της έναντι της Ρωσίας, ότι δηλαδή –όπως και για τις περισσότερες ανατολικές και βαλτικές χώρες– ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα. Η Κάλας όμως είναι η επιλογή των φιλελευθέρων, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι η ίδια όπως και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο θα είναι διαπραγματευτές εκ μέρους των φιλελευθέρων, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ.

Νωρίτερα, πάντως και πριν από την έναρξη της συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, τους επικεφαλής του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU και του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Φεϊχό προκειμένου να υπάρξει συντονισμός.

Να σημειωθεί ότι απόψε δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις καθώς πρόκειται για άτυπο δείπνο των «27». Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 27-28 Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT