Α. Μπλίνκεν: Το φθινόπωρο η πρώτη συνάντηση του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας

Α. Μπλίνκεν: Το φθινόπωρο η πρώτη συνάντηση του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έχοντας στο πλευρό του τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά, Κύπρος και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα, από την Ουάσιγκτον, τη στρατηγική τους σχέση και έθεσαν το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, έχοντας στο πλευρό του τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

 «Ανακοινώνουμε ότι θα ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αυτό το φθινόπωρο στην Κύπρο. Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στον θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

«Ο θαλάσσιος διάδρομος στη Γάζα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά αν κοιτάξετε τι κάνουμε όσον αφορά το εμπόριο, την επιστήμη και την τεχνολογία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τους ανθρώπινους δεσμούς, θα δείτε μια συνεργασία, μια σχέση που δυναμώνει, που γίνεται όλο και πιο βαθιά. Και είναι μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. 

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις δύο χώρες και ότι η εξαγγελία για τη θέσπιση του στρατηγικού διαλόγου είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που συνεπάγεται και ευθύνη.

«Προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός, και αυτό είναι προς όφελος των λαών μας, των δύο χωρών μας. Μοιραζόμαστε κοινά θεμέλια, τις βασικές μας αξίες, τον σεβασμό μας, τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, την αντίθεσή μας στην επιθετικότητα και στον ρεβιζιονισμό και σε αυτούς που είμαστε μαζί, είτε στην Ουκρανία, είτε σε άλλα μέρη όπου έχουμε τέτοια περιστατικά», είπε ο κ. Κόμπος.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή.

«Το μήνυμα είναι πολύ απλό: η Κύπρος είναι μέρος της λύσης. Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Εναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, που έλαβε χώρα σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, και θεσμοθετείται επίσης η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επιπέδου, στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της ΚΔ στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT