Ε.Ε: Δύσκολες συνομιλίες στο άτυπο δείπνο των «27» ηγετών

Ε.Ε: Δύσκολες συνομιλίες στο άτυπο δείπνο των «27» ηγετών

Αιφνιδιασμός εκ μέρους του ΕΛΚ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Επί της αρχής συναντίληψη πάντως για τα «φαβορί» των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύστηκαν τελικά οι αρχικές εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών και αξιωματούχων για μια εύκολη επί της αρχής συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το «μοίρασμα» των θέσεων των ανώτατων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για την επόμενη πενταετία. 

Το άτυπο δείπνο των «27» καθυστέρησε αρκετά να ξεκινήσει, καθώς προηγήθηκαν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών, καθώς και μεταξύ του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων, των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές. 

Ο λόγος της καθυστέρησης έναρξης του δείπνου οφείλεται στον αιφνιδιασμό εκ μέρους του ΕΛΚ που διεκδίκησε πέραν της προεδρίας της Κομισιόν και το ήμισυ της θητείας για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συγκεκριμένα, στις συναντήσεις μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων –όπως προέκυψαν στις ευρωεκλογές- και που προηγήθηκαν της άτυπης συνάντησης των «27» έπεσε η ιδέα να ξεκινήσει ο νέος κύκλος με πρόεδρο τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα με διάρκεια θητείας 2,5 ετών, έως ότου αναλάβει τότε κάποιος ηγέτης εκ μέρους του ΕΛΚ.

Την πρόταση φέρεται μάλιστα να εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στη διάρκεια της συνόδου των ηγετών του κεντροδεξιού κόμματος, που προηγήθηκε το απόγευμα, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην μεγάλη νίκη του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές. 

«Συζητούμε για τον επόμενο θεσμικό κύκλο. Ως ξεκάθαροι νικητές των ευρωεκλογών, το ΕΛΚ θα πρέπει πολιτικά να ηγηθεί της Ε.Ε» τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, λίγο πριν την έναρξη της άτυπης συνάντησης των «27». 

Προφανώς και η ιδέα δεν βρήκε ευήκοα ώτα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ενώ ο αιφνιδιασμός εκ μέρους του ΕΛΚ προκάλεσε πιθανότατα και την αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα των φιλελευθέρων, όπου τελικά εκπροσωπήθηκαν στις συζητήσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αντί της αρχικής επιλογής τους για τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο και της Εσθονής ομολόγου του, Κάγια Κάλας, που αποτελεί άλλωστε και υποψήφια της πολιτικής ομάδας για τη θέση επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, πάντως, προσώρας υπάρχει επί της αρχής συναντίληψη για τα τρία «φαβορί» των αντίστοιχων πολιτικών οικογενειών, της «εκλεκτής» του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, των Σοσιαλιστών για την προεδρία του Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας εκ μέρους των Φιλελευθέρων, για την θέση ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στο πλαίσιο του άτυπου δείπνου τους αναμένεται να συνεχιστεί έως αργά, ενώ λόγω του ό,τι επρόκειτο για άτυπο δείπνο και όχι Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να καταλήξουν σε επίσημες ανακοινώσεις. 

Οι τελικές αποφάσεις άλλωστε θα ανακοινωθούν στην προγραμματισμένη Σύνοδο στις 27-28 Ιουνίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT