Γαλλικά «γκολ» στην Ακροδεξιά

Ποδοσφαιριστές τοποθετήθηκαν κατά της Εθνικής Συσπείρωσης – Κριτική Σαρκοζί στον Μακρόν για τις εκλογές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στην προεκλογική μάχη της Γαλλίας ρίχτηκε την Κυριακή ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαπέ, μία ημέρα μετά τον συνάδελφό του Μαρκούς Τιράμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντίσελντορφ την παραμονή του χθεσινού αγώνα εναντίον της Αυστρίας. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έχουμε την αίσθηση των προτεραιοτήτων: το Euro 2024 έχει πολύ σημαντική θέση στις καριέρες μας, αλλά είμαστε πάνω από όλα πολίτες και δεν μπορούμε να είμαστε αποσυνδεδεμένοι από όσα συμβαίνουν», είπε ο Εμπαπέ, σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει προηγούμενες τοποθετήσεις συμπαικτών του που απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Χθες το απόγευμα, ο πρώην αστέρας της εθνικής Γαλλίας και σημερινός προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες, Τιερί Ανρί, πήρε θέση σε συνέντευξη Τύπου καταδικάζοντας κάθε μορφή πολιτικού εξτρεμισμού.

Το Σάββατο, ο Μάρκους Τιράμ είχε πει ότι «πρέπει να πολεμήσουμε για να μην περάσει η Εθνική Συσπείρωση». Το σαφές μήνυμα του μαύρου Γάλλου ποδοσφαιριστή καταδίκασε ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, Ζιλιέν Οντούλ: «Ο πολίτης Μάρκους δεν είπε κουβέντα για να εκφράσει τη λύπη του όταν ο Τομά, η Λολά και όλα τα άλλα νεαρά θύματα της εγκληματικότητας σφαγιάσθηκαν από τα αποβράσματα. Αρκετά με τους προνομιούχους ηθικολόγους που περνούν τους Γάλλους για ηλίθιους!»

Ανοικτή επιστολή δημοσίευσαν χθες Γάλλοι αθλητές, μεταξύ τους ο πολυνίκης τενίστας Γιανίκ Νοά, καταδικάζοντας την Ακροδεξιά και καλώντας τους ψηφοφόρους να την καταψηφίσουν στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου. «Συνειδητοποιούμε ότι παρά τις διαφορές στο δέρμα, στη θρησκεία, στην προφορά, στη σεξουαλική ταυτότητα, στην αναπηρία και στο φύλο, είμαστε μέλη της ίδιας ομάδας», αναφέρουν οι αθλητές στην επιστολή τους.

Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά του για την Εθνοσυνέλευση στο φέουδό του της Κορέζ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με το νεοσύστατο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, σηματοδοτώντας την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική σκηνή.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην πόλη της Τουλ, ο Ολάντ αιτιολόγησε την απόφασή του κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς. «Ελαβα την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί έκτακτα μέτρα», είπε. Παρότι ο κύκλος του πρώην προέδρου διέρρεε από το πρωί του Σαββάτου ότι όλα ήταν έτοιμα για υποψηφιότητα Ολάντ στην Εθνοσυνέλευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει πάντα ο Ολάντ, δεν είχε ενημερωθεί. «Δεν γνώριζα τίποτα. Κάθε πρόθυμο στέλεχος είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτο στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ελπίζω ότι θα είναι ενεργός στην εκστρατεία», είπε χθες το μεσημέρι ο Ολιβιέ Φορ, πρώτος γραμματέας του κόμματος του Φρανσουά Μιτεράν. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζεται με απέχθεια από σημαντική μερίδα της Αριστεράς, ενώ οι σχέσεις του με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, χαρακτηρίζονται «παγωμένες».

Επικρίσεις στην παράτολμη πρωτοβουλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές άσκησε ακόμη ένας πρώην πρόεδρος, ο Νικολά Σαρκοζί. Μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Σαρκοζί είπε: «Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ήταν τεράστιο ρίσκο που μπορεί να βυθίσει τη Γαλλία στο χάος, από το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να βγει». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Εθνική Συσπείρωση το 35% της πρόθεσης ψήφου, στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο το 26% και στην Αναγέννηση του Μακρόν το 19%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT