Fake βίντεο κατά του Μπάιντεν

Οι Ρεπουμπλικανοί κόβουν και ράβουν στιγμιότυπα για να παρουσιάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως ασθενή με άνοια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παραπλανητικά στιγμιότυπα από την τελετή μνήμης για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία δημιούργησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μια προσπάθεια να εμφανίσει τον Τζο Μπάιντεν ως υπέργηρο και πάσχοντα από άνοια. Την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών έστρεψε τα φώτα σε δύο στιγμιότυπα βίντεο του Μπάιντεν. Παρά την κακή ποιότητα της εικόνας, που οδήγησε την «κοινότητα» της πλατφόρμας Χ να εγκαλέσει το κόμμα του Τραμπ για κακοπιστία, τα σύντομα βίντεο έτυχαν ευρείας αναπαραγωγής από συντηρητικά Μέσα, σχολιαστές και χρήστες του Διαδικτύου.

Στις 13 Ιουνίου, η προεκλογική ομάδα των Ρεπουμπλικανών δημοσίευσε βίντεο με τίτλο «Τι κάνει ο Μπάιντεν;». Τη δημοσίευση είδαν περισσότεροι από 3 εκατ. χρήστες. Σε αυτήν ο Μπάιντεν εμφανίζεται στο πλευρό ηγετών της Δύσης καθώς αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται κοντά στην προεδρική ομήγυρη. Ο Μπάιντεν απομακρύνεται από τους ομολόγους του για να συνομιλήσει με έναν από τους αλεξιπτωτιστές. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατευθύνεται προς το μέρος του και τον οδηγεί στη θέση του για την οικογενειακή φωτογραφία.

Το βίντεο των Ρεπουμπλικανών έχει κόψει μέρος της εικόνας, προκειμένου ο Μπάιντεν να μοιάζει ότι απομακρύνεται άσκοπα, όπως συνηθίζουν να κάνουν όσοι πάσχουν από άνοια. Η ταμπλόιντ New York Post έσπευσε να δημοσιεύσει άρθρο για το δήθεν περιστατικό δύο ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο. Οταν ο Λευκός Οίκος αντέδρασε, η εφημερίδα έθαψε τα σχόλια της προεδρίας στην τελική παράγραφο και δημοσίευσε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Η βρετανική Telegraph μιμήθηκε την αμερικανική ταμπλόιντ δημοσιεύοντας άρθρο για το θέμα, στο οποίο μνημόνευε την υπεράσπιση του Μπάιντεν από τον Σούνακ: «Ο Σούνακ υπερασπίζεται τον Μπάιντεν αφού ο τελευταίος απομακρύνθηκε από τους ηγέτες του G7».

Μία ημέρα νωρίτερα, η εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών είχε δημοσιεύσει άλλο βίντεο του Μπάιντεν, στο οποίο ο πρόεδρος στέκεται ακίνητος την ώρα που οι γύρω του χορεύουν. Το ανεπεξέργαστο υλικό δείχνει ότι δίπλα στον πρόεδρο στεκόταν ομάδα ανθρώπων που παρέμεναν και αυτοί ακίνητοι. Ο τίτλος του βίντεο των Ρεπουμπλικανών ήταν: «Γιατί δεν κουνιέται ο Μπάιντεν;».

«Δυστυχώς, ορισμένοι δεν σέβονται την προεδρία, ούτε και τους εαυτούς τους, καταφεύγοντας σε παραπληροφόρηση και φθηνά, ψεύτικα βίντεο εναντίον του», είπε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή, αμφιβολίες για τη διανοητική διαύγεια του 78χρονου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί η αδυναμία του να θυμηθεί το όνομα του προσωπικού του γιατρού, λίγα λεπτά αφότου κάλεσε τον Μπάιντεν να υποβληθεί σε γνωσιολογικό τεστ.

«Υποβλήθηκα σε γνωσιολογικό τεστ και αρίστευσα. Ο δόκτωρ Ρόνι Τζόνσον είναι σήμερα μέλος της Βουλής για το Τέξας (σ.σ. ισχύει για το συγκεκριμένο πρόσωπο). Ηταν ο γιατρός μου στον Λευκό Οίκο», είπε ο Τραμπ που δεν μπόρεσε την ώρα εκείνη να θυμηθεί το όνομα του γιατρού που του είχε χορηγήσει το τεστ τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του. Ο Ρόνι Τζάκσον υπήρξε γιατρός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά εγκατέλειψε την ιατρική μετά την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ έχει υποπέσει σε αντίστοιχα σφάλματα μπερδεύοντας την εσωκομματική του αντίπαλο Νίκι Χέιλι με την πρόεδρο της Βουλής τον Ιανουάριο του 2021 Νάνσι Πελόζι και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT