Τέσσερις στους δέκα αποφεύγουν τις ειδήσεις

Τέσσερις στους δέκα αποφεύγουν τις ειδήσεις

Τις θεωρούν «βαρετές» και «καταθλιπτικές», σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως απομακρύνονται από τα ραδιοτηλεοπτικά ενημερωτικά προγράμματα και τον Τύπο, χαρακτηρίζοντας τις ειδήσεις «καταθλιπτικές», «αμείλικτες» και «βαρετές». Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας Reuters του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ανθρώπους (39%) παγκοσμίως δήλωσαν ότι «μερικές φορές ή συχνά» αποφεύγουν συνειδητά να παρακολουθούν τις ειδήσεις. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2017 ανερχόταν σε 29%.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή έχουν πιθανώς συμβάλει στην επιθυμία των ανθρώπων να αποσυνδεθούν από τις ειδήσεις, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας προσθέτοντας πως η πτώση άρχισε μετά το τέλος της πανδημίας.

Οι εκλογές

Συνολικά 94.943 ενήλικες σε 47 χώρες ρωτήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σχετικά με τη στάση που κρατούν απέναντι στην ενημέρωση, σε μια περίοδο όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσήλθαν (ή θα προσέλθουν) σε κάλπες για εθνικές και περιφερειακές εκλογές. Στην έρευνα σημειώνεται ότι οι εκλογές έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις σε μερικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ωστόσο η συνολική τάση παραμένει πτωτική. Συνολικά, 46% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή πάρα πολύ για τις ειδήσεις – από 63% το 2017.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2015. «Η ατζέντα των ειδήσεων ήταν προφανώς ιδιαίτερα βαριά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης Νικ Νιούμαν στο BBC News. «Είχαμε την πανδημία και έπειτα τους πολέμους, οπότε είναι μια αρκετά φυσική αντίδραση για τους ανθρώπους να απομακρύνονται από τις ειδήσεις για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία ή να ζουν με ηρεμία». Ο Νιούμαν σχολίασε ακόμη πως όσοι επιλέγουν να αποφεύγουν επιλεκτικά τις ειδήσεις το κάνουν συχνά επειδή αισθάνονται «ανίσχυροι απέναντι στα τεράστια πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και περισσότερο συγκλονισμένοι και μπερδεμένοι από τις ειδήσεις που μεταδίδονται, ενώ πολλοί βαριούνται πλέον την πολιτική. Γυναίκες και νέοι αισθάνονται εξαντλημένοι από τον όγκο των ειδήσεων που κυκλοφορούν κυρίως στο Διαδίκτυο. Πάντως, η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις παραμένει σταθερά στο 40%, ποσοστό χαμηλότερο κατά 4% από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT