Επιβατικό αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση, για να… παραλάβει τον πρωθυπουργό της Ν. Ζηλανδίας

Επιβατικό αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση, για να… παραλάβει τον πρωθυπουργό της Ν. Ζηλανδίας

Το κυβερνητικό αεροσκάφος είχε καθηλωθεί λόγω βλάβης στην Παπούα Νέα Γουινέα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ένα αεροπλάνο υποχρεωθεί να κάνει μια έκτακτη προσγείωση, αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο είδος έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο. Ωστόσο ένα αεροσκάφος της Air New Zealand είχε έναν πολύ διαφορετικό λόγο για μια απρογραμμάτιστη στάση χθες Δευτέρα: Επρεπε να παραλάβει τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας μετά τη βλάβη του κυβερνητικού αεροσκάφους.

Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον και μια ομάδα διακεκριμένων επιχειρηματιών πήγαιναν στο Τόκιο για μια σύνοδο κορυφής με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα. Ταξίδευαν με αεροπλάνο της Βασιλικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο σταμάτησε στο Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέας Γουινέας για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.

Τότε έγινε η ζημιά: Το αεροπλάνο, ένα Boeing 757 ηλικίας άνω των 30 ετών, είχε πρόβλημα ασφαλείας και δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι. Το γραφείο του κ. Λούξον επιβεβαίωσε την βλάβη του αεροπλάνου στον Τύπο.

Ευτυχώς, ένας από τους 50 ηγέτες των επιχειρήσεων στην αντιπροσωπεία ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air New Zealand (ANZ) Γκρεγκ Φοράν. Αμέσως κανόνισε ώστε μια εμπορική πτήση της ANZ που ταξίδευε από το Οκλαντ στο Τόκιο να περάσει από το Πορτ Μόρεσμπι και να παραλάβει μερικούς από τους αποκλεισμένους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, όπως επιβεβαίωσε η αεροπορική εταιρεία.

Συμπτωματικά, ο κ. Λούξον, ο οποίος εξελέγη το 2023, πέρασε επτά χρόνια ως Διευθύνων Σύμβουλος της Air New Zealand προτού ασχοληθεί με την πολιτική.

Η υπουργός Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας, Τζούντιθ Κόλινς, χαρακτήρισε την κατάσταση «ντροπιαστική» σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk ZB της Νέας Ζηλανδίας.

«Εχουμε ένα πολύ παλιό αεροσκάφος και περιμένουμε να αποδώσει σαν ολοκαίνουργιο, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί», είπε η κα Κόλινς. «Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να ξοδέψει ένα απαίσιο χρηματικό ποσό για κάτι που κάποιοι το θεωρούν πολυτέλεια».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια βλάβη αεροπλάνου αφήνει έναν ηγέτη της Νέας Ζηλανδίας αποκλεισμένο. Το 2022, η τότε πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν αναγκάστηκε να περάσει επιπλέον χρόνο στη βάση Σκοτ που διατηρεί η χώρα στην Ανταρκτική, όταν το αεροπλάνο που έπρεπε να την μεταφέρει πίσω στη Νέα Ζηλανδία παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα. Αυτή και η ομάδα της κατέληξαν να ταξιδέψουν με ένα ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT