Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί 500.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά

Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί 500.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά

Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που ο Μπάιντεν προσπαθεί να «εξισορροπήσει» τη στάση του στο φλέγον πολιτικό ζήτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, νέα μέτρα προστασίας για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια και είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες.

Με βάση τη νέα πολιτική, περίπου 500.000 σύζυγοι χωρίς χαρτιά θα έχουν την ευκαιρία να προστατευθούν από τον κίνδυνο απέλασης και θα τους δοθεί επίσης η δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα και να εργαστούν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που ο Μπάιντεν προσπαθεί να «εξισορροπήσει» τη στάση του σε ένα από τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα τα οποία αναδείχθηκαν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από μόλις δύο εβδομάδες ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται το δικαίωμα που αναγνωριζόταν σε όποιον βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος να ζητήσει άσυλο στη χώρα.

Ο Μπάιντεν αναμένεται εντός της ημέρας να περιγράψει επίσης λεπτομερώς ξεχωριστές δράσεις που θα διευκολύνουν τους νέους χωρίς χαρτιά, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί ως Dreamers, να αποκτήσουν πρόσβαση σε βίζες εργασίας.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για τους μετανάστες

Η σημερινή κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μπάιντεν να αντιμετωπίσει το πλήγμα που υπέστη λόγω της αυστηροποίησης των κανόνων για τη χορήγηση ασύλου, καθώς η προοδευτική του βάση τον κατηγορεί ότι πρόδωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, θα χορηγηθούν επιδόματα στους συζύγους χωρίς χαρτιά. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, η έναρξη του προγράμματος αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση για τα επιδόματα.

Ο αντίκτυπος της κίνησης αναμένεται να είναι εντονότερος σε πολιτείες όπως η Νεβάδα, η Αριζόνα και η Τζόρτζια, όπου περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι ζουν σε νοικοκυριά με «μεικτό καθεστώς», σύμφωνα με τον Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συνασπισμό Μετανάστευσης.

Αντιδράσεις από συμμάχους και αντιπάλους

Τις προηγούμενες ημέρες σύμμαχοι του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για αδυναμία όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων.

«Είναι επίθεση στη Δημοκρατία», ανέφερε ο Στίβεν Μίλερ, ο αρχιτέκτονας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, Δευτέρα.

Επιπλέον, παρόλο που κάποιοι Δημοκρατικοί επικρότησαν τη νέα πολιτική του Μπάιντεν, πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για τη διάρκεια ζωής του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα, Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT