Για αύξηση των απειλών από κατασκοπεία και παραπληροφόρηση προειδοποίησε το Βερολίνο

Για αύξηση των απειλών από κατασκοπεία και παραπληροφόρηση προειδοποίησε το Βερολίνο

«Η απειλή για τη δημοκρατία μας από την κατασκοπεία, το σαμποτάζ, την παραπληροφόρηση και τις κυβερνοεπιθέσεις έχει λάβει νέα διάσταση» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ προειδοποίησε για την αύξηση της κατασκοπείας και των απειλών από ξένους αντιπάλους, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν στον κυβερνοχώρο.

«Η απειλή για τη δημοκρατία μας από την κατασκοπεία, το σαμποτάζ, την παραπληροφόρηση και τις κυβερνοεπιθέσεις έχει λάβει νέα διάσταση» ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις της Φέιζερ έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης για την προστασία του Συντάγματος για το 2023, η οποία παρέχει πληροφορίες για τη φύση και την έκταση εξελίξεων ενάντια στο σύνταγμα, όπως οι δραστηριότητες ακροδεξιών και ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η Ρωσία αναπροσάρμοσε τη στρατηγική πληροφοριών της μετά την απέλαση των διπλωματών της από τη Γερμανία το 2023, ανέφερε η Φέιζερ.

Το Κρεμλίνο επικεντρώνεται πλέον στην κατασκοπεία, ενώ διεξάγει παράλληλα κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά του Βερολίνου, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Εκστρατείες παραπληροφόρησης

«Εκτεταμένη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων το 2023 στρεφόταν κατά σημαντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος SPD», ανέφερε ο Τόμας Χάλντενουανγκ, πρόεδρος του γραφείου προστασίας του Συντάγματος, της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας της χώρας.

«Η επίθεση αποδόθηκε στην οργάνωση APT 28, η οποία ελέγχεται από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράν στη Γερμανία επικεντρώθηκαν στην παρακολούθηση οργανώσεων και ατόμων της ιρανικής αντιπολίτευσης μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος πέρυσι, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η παρατήρηση της δράσης των εξόριστων ήταν επίσης βασικός στόχος της κινεζικής κατασκοπείας στη Γερμανία. Το Πεκίνο επικέντρωσε τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες στη συλλογή πληροφοριών και στους τομείς της έρευνας, όπως ανέφερε η έκθεση.

Ρεκόρ αδικημάτων από εξτρεμιστές

Στο εσωτερικό, η απειλή που προερχόταν από εξτρεμιστές αυξήθηκε επίσης, όπως αναφέρει η έκθεση.

Τα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστές αυξήθηκαν σε 39.433 το 2023, φθάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών.

Ο αριθμός των ακροδεξιών εξτρεμιστών αυξήθηκε κατά σχεδόν 2.000 σε 40.600 το 2023, ενώ ο αριθμός των αριστερών εξτρεμιστών αυξήθηκε κατά 500 σε συνολικά 37.000 άτομα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο δυνητικός αριθμός των ατόμων που συνδέονται με την απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε 27.200, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι η ίδια η απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είχε μεγαλώσει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις με έδρα τη Γάζα και τον πόλεμο που ακολούθησε στον θύλακα.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT