Βόρεια Κορέα: Ενθουσιασμός για τον Πούτιν

Βόρεια Κορέα: Ενθουσιασμός για τον Πούτιν

Σημαιοστολίστηκε η Βόρεια Κορέα για να καλωσορίσει τον Ρώσο πρόεδρο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρές από ρωσικές σημαίες, γιγαντοαφίσες ενός χαμογελαστού Βλαντιμίρ Πούτιν και επιγραφές στα δημόσια κτίρια που καλωσόριζαν τον υψηλό επισκέπτη υποδέχτηκε η Πιονγιάνγκ τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος ηγέτης έφτασε χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας για την πρώτη του επίσκεψη ύστερα από 24 χρόνια, με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν γίνει πολύ στενότερες ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η συνάντησή του με τον ηγέτη της φιλοξενούσας χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει προγραμματιστεί για σήμερα και αναμένεται να καταλήξει στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, που θα περιλαμβάνει και το πεδίο της ασφάλειας.

Σε άρθρο του που δημοσίευσε χθες η επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού, βορειοκορεατικού καθεστώτος Rodong, ο Ρώσος ηγέτης χαιρέτισε τον «σύντροφο» Κιμ και υπενθύμισε ότι η Σοβιετική Ενωση υπήρξε το πρώτο κράτος στον κόσμο που αναγνώρισε τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας, την οποία ίδρυσε ο παππούς του σημερινού ηγέτη της, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Στο ίδιο άρθρο ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πολιτική υποστήριξη της Πιονγιάνγκ στη ρωσική πολιτική έναντι της Ουκρανίας και τόνισε ότι οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν από κοινού και με αποφασιστικότητα τις δυτικές κυρώσεις και θα αναπτύξουν μορφές εμπορικών ανταλλαγών «οι οποίες δεν θα ελέγχονται από τη Δύση».

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αλλά και της Σεούλ έχουν καταγγείλει ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε στη Ρωσία «δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά» για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Οπως αναφέρουν οι New York Times, οι εν λόγω αξιωματούχοι προβληματίζονται με ποιο τρόπο η Μόσχα σκέφτεται να ξεπληρώσει την Πιονγιάνγκ γι’ αυτή τη σημαντική βοήθεια. Η σοβαρότερη ανησυχία τους εντοπίζεται στην πιθανότητα να παραχωρήσει η Ρωσία πρόσβαση στην προωθημένη τεχνολογία της, επιτρέποντας στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει άλματα στο δορυφορικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Τελεσίγραφο στο Κίεβο

Στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε χθες το Κίεβο να δεχτεί τους όρους που διατύπωσε πρόσφατα ο Πούτιν για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για την Ουκρανία. «Η επόμενη ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας θα είναι χειρότερη για τις ουκρανικές αρχές. Επομένως καλό θα είναι να βιαστούν όσο έχουν ακόμη αυτή τη δυνατότητα», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ανησυχία των ΗΠΑ για πιθανή ρωσική στήριξη στο πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Στις 14 Ιουνίου ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αν οι Ουκρανοί αναγνώριζαν το καθεστώς της Κριμαίας ως τμήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη ρωσική κυριαρχία στο Ντονέτσκ, στο Λουγκάνσκ, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα (περιοχές που μόνο εν μέρει ελέγχει σήμερα ο ρωσικός στρατός), και δεσμεύονταν για στρατιωτική ουδετερότητα και αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς.

Ασκήσεις Baltops

Στο μεταξύ, περίπου 9.000 στρατευμένοι από 20 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στα γυμνάσια Baltops, που διεξάγονται στη Βαλτική Θάλασσα, στη Γερμανία, στη Λιθουανία, στην Πολωνία και στη σουηδική νήσο Γκότλαντ. Στις ασκήσεις συμμετέχει για πρώτη φορά η Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβουν μέρος περίπου 50 πολεμικά πλοία και 45 μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα, επίθεση ουκρανικών drones προκαλούσε μεγάλη πυρκαγιά σε δεξαμενές πετρελαίων στη ρωσική πόλη Αζόφ, στη νότια περιφέρεια του Ροστόφ. Η επίθεση οργανώθηκε από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) και η πυρκαγιά απλώθηκε σε έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων.

Μέτρα κατά του Πεκίνου θέλει το ΝΑΤΟ

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσαν δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κάλεσε τους εταίρους της Συμμαχίας να επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα για την υποστήριξη που παρέχει, όπως ο ίδιος υποστήριξε, στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. «Η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο BBC, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, για να προσθέσει: «Το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά του. Κάποια στιγμή –εκτός αν η Κίνα αλλάξει πορεία– οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα που θα έχουν ένα ορισμένο κόστος».

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Ζιαν δήλωσε: «Του ζητάμε να σταματήσει να επιρρίπτει σε άλλους την ευθύνη και να σπέρνει τη διχόνοια, να πάψει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, και να κάνει κάτι συγκεκριμένο για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT