Πώς η Πιονγιάνγκ αποφεύγει μέσω Κίνας τις κυρώσεις

Πώς η Πιονγιάνγκ αποφεύγει μέσω Κίνας τις κυρώσεις

Σύγχρονοι δούλοι σε εργοστάσια στη Βόρεια Κορέα κατασκευάζουν προϊόντα για τη Δύση, προσφέροντας ξένο συνάλλαγμα στον Κιμ για πυρηνικά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Βορειοκορεάτες εργάτες, απασχολούμενοι σε συνθήκες δουλείας, είναι αυτοί που κατασκευάζουν δαπανηρές περούκες φυσικής τρίχας και ψεύτικες βλεφαρίδες για τα ευαίσθητα δυτικά κεφάλια και βλέφαρα, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας The Guardian. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία φυσικής τρίχας έχει βοηθήσει το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς να επιβιώσει, απαλύνοντας τις επιπτώσεις των δυτικών οικονομικών κυρώσεων και προσφέροντας στη Βόρεια Κορέα πολύτιμο ξένο συνάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της.

Τον περασμένο χρόνο, η Πιονγιάνγκ εξήγαγε στην Κίνα, πρώτο σταθμό του μακρινού ταξιδιού των μαλλιών, περισσότερους από 1.680 τόνους ψεύτικων βλεφαρίδων, γενειάδων και περουκών, αξίας άνω των 167 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Τα προσθετικά αυτά προϊόντα αποτέλεσαν ποσοστό 60% των δηλωμένων αγαθών που εξήγαγε η Πιονγιάνγκ στην Κίνα το 2023.

Η πρώτη ύλη φθάνει από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα και το τελικό προϊόν επιστρέφει στην Κίνα, από όπου εξάγεται σε όλο τον κόσμο, χωρίς να φαίνεται η Βόρεια Κορέα. Ορισμένα κορεατικά βιομηχανικά προϊόντα, όπως αυτά του τομέα της ομορφιάς, δεν υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, με τη δραστηριότητα αυτή της Πιονγιάνγκ να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

«Οι κυρώσεις δεν εμπόδισαν τη Βόρεια Κορέα να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η Πιονγιάνγκ έχει επίσης αποδειχθεί ικανή να παρακάμπτει τις κυρώσεις χάρη στο λαθρεμπόριο και να χρηματοδοτείται από τις κυβερνοεπιθέσεις για λύτρα», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εβα της Σεούλ, Λιφ-Ερικ Ιζλι.

Παρότι πολλοί αμυντικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εξοπλίσει βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, απείλησε ήδη από το 2017 τις ΗΠΑ με θερμοπυρηνικό πλήγμα εναντίον της αμερικανικής νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό. Το 2023, ύστερα από παύση εξαιτίας της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 30 βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν χρηματοδοτήθηκε ασφαλώς από τα «made in China» προϊόντα ομορφιάς. Παρά τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της Πιονγιάνγκ στις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, θαλασσινών και υφασμάτων, το καθεστώς εμπλουτίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Κρίσιμος παράγοντας στην επέκταση αυτή είναι το εντυπωσιακό πρόγραμμα κυβερνοπολέμου της Βόρειας Κορέας. Μεταξύ 2017 και 2023, Βορειοκορεάτες χάκερ πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις με έσοδα άνω των 3 δισ. δολαρίων, μέρος των οποίων αφιερώθηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα.

Το καθεστώς εκμεταλλεύεται επίσης στυγνά το εργατικό δυναμικό του. Η Βόρεια Κορέα είναι ιδιοκτήτρια περισσότερων από 50 εστιατορίων σε κινεζικές πόλεις, τα οποία απασχολούν αποκλειστικά Βορειοκορεάτες μετανάστες. Αυτό παραβιάζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ, που ορίζουν ότι όλα τα κράτη-μέλη του όφειλαν να απελάσουν το σύνολο των Βορειοκορεατών εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT