Γαλλία: Απόλυτη πλειοψηφία ζητάει ο Μπαρντελά

Γαλλία: Απόλυτη πλειοψηφία ζητάει ο Μπαρντελά

Περιορισμένες και ασαφείς οι προγραμματικές θέσεις της Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία στις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 35%

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την Εθνική Συσπείρωση ζήτησε από τους Γάλλους ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, για να υπογραμμίσει ότι θα είναι αδύνατο να αλλάξει την καθημερινότητα των Γάλλων με σχετική πλειοψηφία βουλευτών. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Εθνική Συσπείρωση το 35% της πρόθεσης ψήφου.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ποδοσφαιριστή της εθνικής Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό. «Οταν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να έχεις έναν πολύ υψηλό μισθό, όταν είσαι πολυεκατομμυριούχος, είναι κάπως ντροπιαστικό να βλέπεις αυτούς τους αθλητές να δίνουν μαθήματα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν, που δεν αισθάνονται ασφαλείς, που δεν έχουν την ευκαιρία να ζουν σε γειτονιές προστατευμένες από αστυνομικούς», σχολίασε αποκηρύσσοντας την εκστρατεία του ποδοσφαιριστή κατά της Εθνικής Συσπείρωσης. «Πρέπει να σεβόμαστε τους Γάλλους, την ψήφο όλων».

Στη συνέντευξή του στη Le Parisien, ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης σκιαγράφησε τις γενικές γραμμές του προγράμματος του κόμματος σε περίπτωση ανόδου στην εξουσία. Πρώτο μέτρο θα είναι η κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού «από το φθινόπωρο», όπως είπε ο Μπαρντελά. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαρντελά είχε πει ότι το θέμα του συνταξιοδοτικού δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και γιγάντιες διαδηλώσεις στη Γαλλία και οδήγησε στη δυσμένεια και εντέλει στην παραίτηση της τότε πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Σκληρή γραμμή για την πάταξη της εγκληματικότητας προωθεί ο Μπαρντελά, υποσχόμενος νομοθετική επαναφορά των ελάχιστων ποινών για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις των νόμων κατά των ναρκωτικών και την ψήφιση της αναστολής των κοινωνικών παροχών γονέων, των οποίων τα ανήλικα παιδιά είναι καθ’ έξιν παραβάτες. Στο πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνεται ακόμη ο δραστικός περιορισμός του δικαιώματος απόκτησης υπηκοότητας και η αντικατάσταση των κρατικών παροχών υγείας με «ταμείο, που θα καλύπτει μόνο τις επείγουσες ανάγκες του ασθενούς».

Επίθεση του ακροδεξιού ηγέτη κατά του άσου της εθνικής Γαλλίας Κιλιάν Εμπαπέ για την εκστρατεία του κατά του κόμματός του.

Σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί καθησυχαστικός ως προς την ικανότητα της Συσπείρωσης να διαχειριστεί διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ερχόμενου μήνα στο Παρίσι, ο επικεφαλής του κόμματος είπε ότι σε περίπτωση ανάδειξής του στην πρωθυπουργία δεν πρόκειται να παρέμβει στον μηχανισμό των Αγώνων, έχοντας «απόλυτη εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες».

Στροφή προς τον φεμινισμό φάνηκε να πραγματοποιεί ο Μπαρντελά, όταν σε προεκλογικό βίντεο που δημοσίευσε η Συσπείρωση, ο ηγέτης του είπε: «Μεταξύ των μη διαπραγματεύσιμων αρχών μας είναι το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών και όλων των πολιτών να διαχειρίζονται το σώμα τους. Η άκρα Αριστερά προσπαθεί ανέντιμα να ισχυρισθεί ότι διαθέτει το μονοπώλιο της προάσπισης των δικαιωμάτων της γυναίκας», για να υπενθυμίσει ότι η Μαρίν Λεπέν ήταν μεταξύ αυτών που στήριξαν τη συνταγματική κατοχύρωση της άμβλωσης. Ο Μπαρντελά απέφυγε να θυμίσει, όμως, τις δημόσιες αμφιταλαντεύσεις του γύρω από το ζήτημα και την αποχή σημαντικής μερίδας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην εν λόγω ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση.

Η νέα εικόνα της Συσπείρωσης, την οποία τόσο προσεκτικά προσπαθεί να χτίσει η ηγεσία του διαψεύδεται, όμως, από απροσεξίες υποψήφιων και στελεχών του, που υπενθυμίζουν τις φιλοναζιστικές καταβολές του κόμματος. Την ώρα που ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας γιόρταζε χθες την επέτειο της Εκκλησης της 18ης Ιουνίου 1940 για αντίσταση στη ναζιστική κατοχή από τον αυτοεξόριστο στο Λονδίνο στρατηγό Σαρλ Ντε Γκωλ, η υποψήφια βουλευτής της Συσπείρωσης στον νομό Κοτ Ντ’Ορ στη δυτική Γαλλία, Σοφί Ντιμόν, αναπαρήγαγε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία η σύζυγος του Μακρόν, Μπριζίτ, είναι διεμφυλικός άνδρας.

Ο συνάδελφός της από τον νομό Μορμπιάν στα βόρεια της χώρας, Ζοσέφ Μαρτέν, δήλωσε ότι «υποστήκαμε μία εισβολή το 1940 και υφιστάμεθα μία νέα χειρότερη σήμερα με τη μετανάστευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT