Φοβούνται νέο πόλεμο στον Λίβανο

Απεσταλμένος από την κυβέρνηση Μπάιντεν στη Βηρυτό

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βηρυτό βρίσκεται από χθες ο Αμονς Χοκστάιν, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λίβανο, με στόχο να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισχυρή, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει στη Χώρα των Κέδρων.

«Γίναμε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που επιθυμεί ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση, που θα οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο», δήλωσε από την πρωτεύουσα του Λιβάνου ο Χοκστάιν, χαρακτηρίζοντας «σοβαρή» την κατάσταση στα σύνορα των δύο κρατών. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με την ανώτατη πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Οι μάχιμες δυνάμεις της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά εκατέρωθεν των συνόρων εδώ και οκτώ μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, σε απάντηση για τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ από την έναρξη των εχθροπραξιών. Σε απάντηση, η σιιτική οργάνωση εξαπέλυσε το σφοδρότερο, μέχρι στιγμής, μπαράζ πυραύλων και drones εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο κλιμακώνεται και ο ψυχολογικός. Η Χεζμπολάχ έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 9,5 λεπτών από κατασκοπευτικές δραστηριότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφας, σημαντικού λιμανιού σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει ότι η οργάνωσή του έστειλε κατασκοπευτικά drones στη Χάιφα.

Συγκρούσεις στη Γάζα

Παρά τα 11ωρα διαλείμματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε τμήματα της Γάζας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χθες σε αρκετά σημεία της παλαιστινιακής Λωρίδας. Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στους δύο ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων της κεντρικής Γάζας, στο Νουσεϊράτ και στο Μπουρέιτζ. Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στις δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης διεξάγονταν σε διάφορα σημεία της Ράφας, στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας.

Ο ισραηλινός στρατός γνώριζε δύο εβδομάδες νωρίτερα το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς, αλλά απέτυχε να αξιολογήσει σωστά τις πληροφορίες.

Στην Ιερουσαλήμ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές καυτηρίαζαν την πολιτική Νετανιάχου στο θέμα των ομήρων, απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός, διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο μεταξύ, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, γνωστοποίησε χθες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του ισραηλινού στρατού γνώριζαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου την ύπαρξη σχεδίου της Χαμάς για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών θέσεων και αγροτικών κοινοτήτων (κιμπούτς), με στόχο τη σύλληψη εκατοντάδων ομήρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρμόδια μονάδα του ισραηλινού στρατού (Unit 8200) συνέταξε στις 19 Σεπτεμβρίου έκθεση, αλλά η μεραρχία της Γάζας, που ήταν εγκατεστημένη στο νότιο Ισραήλ, υποτίμησε την αξία των συγκεκριμένων πληροφοριών.

Βοήθεια 18 δισ. δολ. και F-15

Στις ΗΠΑ, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας ήραν, τελικά, τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 18 δισ. δολαρίων που σκοπεύει να παραχωρήσει στο Ισραήλ η κυβέρνηση Μπάιντεν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο αυτού του είδους, που περιλαμβάνει την παράδοση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-15. Οι δύο προβεβλημένοι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών δικαιολόγησαν τη μεταστροφή τους υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ παρά μόνο μετά την παρέλευση ετών και πως θεωρούν αναγκαίο να ενισχυθεί η άμυνα του εβραϊκού κράτους απέναντι στις υπαρκτές απειλές που αντιμετωπίζει από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Τον Απρίλιο, ο Γκρέγκορι Μικς, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε βάλει φρένο στην επικύρωση της βοήθειας ζητώντας από την κυβέρνηση Μπάιντεν διαβεβαιώσεις για τον τρόπο χρησιμοποίησής της από τους Ισραηλινούς. «Λέω ότι φτάνει πια με τους χωρίς διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων βομβαρδισμούς (του Ισραήλ). Δεν θέλω να τροφοδοτηθεί το Ισραήλ με όπλα που θα έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετους θανάτους αμάχων. Θέλω να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν θέλω να πεθαίνουν άνθρωποι από πείνα και θέλω η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους», είχε δηλώσει ο Μικς σε συνέντευξή του στο CNN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT