ΗΠΑ: Ο Πούτιν περιφρονεί τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών

ΗΠΑ: Ο Πούτιν περιφρονεί τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών

Το Κρεμλίνο θέλει να αποδεχθεί η Ουκρανία μια άδικη ειρήνη υπό την απειλή των όπλων, λέει η εκπρόσωπος στον ΟΗΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβάλει μια άδικη ειρήνη στην Ουκρανία υπό την απειλή των όπλων ως περιφρόνηση των αρχών της διεθνούς ασφάλειας πάνω στις οποίες ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «είναι απαραίτητο να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Το Κρεμλίνο θέλει να αποδεχθεί η Ουκρανία μια άδικη ειρήνη υπό την απειλή των όπλων, η οποία θα είναι η ανταμοιβή της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επιθετικότητά της», τόνισε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τα λόγια της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία χαρακτήρισε τον ρωσικό πόλεμο «μια εξωφρενική προσπάθεια υποταγής ενός ελεύθερου λαού και διαγραφής ενός κυρίαρχου κράτους από τον παγκόσμιο χάρτη».

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ σημείωσε ότι το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» του Πούτιν, που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία, δεν πρέπει να παραπλανήσει κανέναν.

«Η απαίτηση από την Ουκρανία να αποσυρθεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός της πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί χλεύη για την ίδια την αρχή βάσει της οποίας δημιουργήθηκε αυτός ο Οργανισμός», είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτις.

Τόνισε ότι η Ρωσία δεν δείχνει ετοιμότητα για ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και, αντίθετα, καλεί την Ουκρανία να παραδοθεί.

Η θέση της Κίνας

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ επέκρινε επίσης τη θέση της Κίνας, η οποία δημοσίευσε το δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» χωρίς την υποστήριξη της ίδιας της Ουκρανίας. «Εάν η Κίνα ενδιαφέρεται πραγματικά να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία, θα καλωσορίσουμε τη βοήθειά της. Θα πρέπει να ξεκινήσει με τον τερματισμό της υποστήριξης για την αμυντική και βιομηχανική βάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει έναν βίαιο, απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και ότι θα μπορούσε να τον τερματίσει ανά πάσα στιγμή. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

Πηγή: usun.usmission.gov, Ukrinform 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT