Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»

Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»

Ο Κιμ τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλήθος κόσμου στους δρόμους και μεγαλοπρεπείς δημόσιες τελετές υποδέχθηκαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγιάνγκ σήμερα, Τετάρτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, την πρώτη έπειτα από 24 χρόνια. Στόχος της επίσκεψης, η ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών για την αντιμετώπιση των αμερικανικών πιέσεων και κυρώσεων.

Λίγες ώρες μετά την άφιξη του Πούτιν, ο Κιμ τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σύμφωνο συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ μία ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, ένα σετ τσαγιού και ένα ρωσικό δίκανο. Στον Ρώσο πρόεδρο δόθηκαν έργα τέχνης.

Θερμή υποδοχή

Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»-1

Τιμητική φρουρά που περιελάμβανε έφιππους στρατιώτες και μεγάλο πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της πρωτεύουσας για την υποδοχή του Πούτιν.

Στη συνέχεια, ο Κιμ και ο Ρώσος πρόεδρος μετέβησαν στο παλάτι Κουμσουσάν για συνομιλίες. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και στο ουκρανικό ζήτημα», ανέφερε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δήλωσε ακόμα ότι η Μόσχα πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ανέφεραν ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Κιμ είπε από την πλευρά του ότι οι σχέσεις Βόρειας Κορέας – Ρωσίας εισέρχονται σε περίοδο νέας άνθησης. Πρόσθεσε επίσης ότι υποστηρίζει πλήρως τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βόρεια Κορέα. Ο Κιμ τον αγκάλιασε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ.

Οι φωτογραφίες των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης έδειχναν τους δρόμους της Πιονγιάνγκ στολισμένους με πορτρέτα του Ρώσου προέδρου και την πρόσοψη του ημιτελούς ξενοδοχείου Ryugyong των 101 ορόφων, σε σχήμα πυραμίδας, φωτισμένη με το γιγάντιο μήνυμα «Καλωσορίστε τον Πούτιν».

«Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται πιο περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα», ανέφερε ο Κιμ σε δηλώσεις του αργότερα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Σε αυτή την κατάσταση, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις στρατηγικές επαφές με τη Ρωσία, με τη ρωσική ηγεσία», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του Πούτιν αναδιαμορφώνει τις σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας, σε μία περίοδο που και οι δύο αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της διεθνούς απομόνωσής τους.

Τι έχουν να κερδίσουν οι δύο χώρες

Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»-2

Η σχέση Ρωσίας – Βόρειας Κορέας αποτελεί «μοχλό για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου, πολυπολικού κόσμου». Η επίσκεψη του Πούτιν καταδεικνύει τη διάρκεια της φιλίας και των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Η Ρωσία κατηγορείται πως έχει χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει την πολεμική της εκστρατεία στην Ουκρανία. Ενώ η επίσης «τιμωρημένη» Βόρεια Κορέα έχει κερδίσει πολιτική υποστήριξη και υποσχέσεις για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων από τη Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, τα οποία έχουν κριθεί παράνομα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατηγορούν επίσης την Πιονγιάνγκ ότι παρέχει στη Μόσχα βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού που η Ρωσία χρησιμοποιεί στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Εναλλακτικοί μηχανισμοί

Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»-3

Η ατζέντα της Τετάρτης περιλάμβανε εκτός από κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δύο ηγετών, συναυλία, δεξίωση, υπογραφές συμφωνιών και δήλωση προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον σύμβουλο του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ.

Σε ένδειξη ότι η Ρωσία, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, επανεκτιμά τη στάση της απέναντι στη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν επαίνεσε την Πιονγιάνγκ, πριν από την άφιξή του, για την αντίσταση που επέδειξε στις οικονομικές πιέσεις, στους εκβιασμούς και στις απειλές των ΗΠΑ, όπως τόνισε.

Σε άρθρο στην πρώτη σελίδα της κύριας εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, υποσχέθηκε να «αναπτύξει εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση» και να «οικοδομήσει ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία».

Το άρθρο του Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ευκαιρία για την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, στο πλαίσιο μιας οικονομικής ένωσης κατά της Δύσης με επικεφαλής τη Ρωσία, μήνυμα που είναι πιθανό να αρέσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως σχολίασε η Ρέιτσελ Μινγιούνγκ Λι, αναλύτρια του προγράμματος 38 North στην Ουάσιγκτον.

«Εάν η Πιονγιάνγκ θεωρήσει τη Ρωσία ως βιώσιμο εταίρο στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί μακροπρόθεσμα για την ενίσχυση της οικονομίας της –όσο παράλογο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους– θα έχει ακόμη μικρότερο κίνητρο να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η ίδια σε έκθεσή της.

Ο Πούτιν την παραμονή της επίσκεψης είχε εκδώσει προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα επιθυμούσε να υπογράψει «συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τη Βόρεια Κορέα, κάτι που ήδη συνέβη. Ο Ουσάκοφ είχε διευκρινίσει ότι το διάταγμα θα περιελάμβανε θέματα ασφάλειας.

Είχε προσθέσει ακόμη ότι η συμφωνία δεν θα στρεφόταν κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά θα περιέγραφε «προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία».

Ο έλεγχος της Πιονγιάνγκ

Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»-4

Για τον Πούτιν, η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία να στείλει μήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι μόνη της, αναφέρει η Σιμόν ΜακΑρθι σε ανάλυσή της στο CNN.

«Ο Πούτιν υπογραμμίζει ότι η Μόσχα έχει φίλους, κάτι που ενισχύει το αφήγημά του ότι η Ουκρανία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο, επειδή η Ρωσία δεν θα ξεμείνει από όπλα», τόνισε ο Τζον Εραθ, ανώτερος διευθυντής πολιτικής του Κέντρου για τον Ελεγχο των Οπλων και τη Μη Διάδοση του Κέρδους στην Ουάσιγκτον.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται επίσης να βλέπει τη σχέση με τον Κιμ ως μέσο για να αυξήσει την πίεση, υπό την απειλή του πυρηνικού πολέμου, έτσι ώστε «οι φίλοι της Ουκρανίας να την αναγκάσουν να επιδιώξει “λύση” με τους όρους της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Εραθ.

Ο Πούτιν παρουσίασε τους ειρηνευτικούς του όρους την Παρασκευή, πριν από τη διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη το Σαββατοκύριακο, στην οποία η Ρωσία δεν συμμετείχε.

Οι όροι της Μόσχας περιελάμβαναν την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τέσσερις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές, κάτι που έχουν απορρίψει το Κίεβο και οι σύμμαχοί του.

Οι παρατηρητές συμφωνούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να βοηθήσει άμεσα τη Βόρεια Κορέα στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς ούτε ο Πούτιν ούτε ο στενός συνεργάτης του Σι θέλουν πυρηνική αντιπαράθεση στην περιοχή.

Oμως έχει γίνει επίσης σαφές ότι η ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας – Βόρειας Κορέας, καθώς και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Δύσης, επηρεάζουν τις διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο του οπλικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Διαιρεμένος κόσμος

Μήνυμα Πούτιν – Κιμ για ένα «νέο, πολυπολικό κόσμο»-5

Τον Μάρτιο, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συνέχιζε να διερευνά τυχόν παραβιάσεις των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.

Και οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια μπλόκαραν κινήσεις στο Συμβούλιο που αφορούσαν την Πιονγιάνγκ, καθώς έγιναν πιο επιφυλακτικές απέναντι σε κυρώσεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η εμβάθυνση των διαιρέσεων σήμερα έρχεται σε αντίθεση με τη συνεργασία των προηγούμενων δεκαετιών, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία και αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ ΜακΦάουλ.

«Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα, στο εντελώς αντίθετο … δεν συνεργαζόμαστε καθόλου … αυτός είναι ένας ολοκαίνουργιος κόσμος, ένας τραγικός κόσμος», ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT