Διαφωνία Νετανιάχου – ΗΠΑ για τις παραδόσεις όπλων

Διαφωνία Νετανιάχου – ΗΠΑ για τις παραδόσεις όπλων

«Δώστε μας τα εργαλεία και θα τελειώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος σε υποτιθέμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε χθες, Τρίτη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακρατούν όπλα και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό επιβραδύνει την επίθεση του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο Νετανιάχου, σε σύντομο βίντεο, μιλώντας απευθείας στα αγγλικά, επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορώντας τον για «εμπλοκές» στις παραδόσεις όπλων.

«Είναι αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση παρακρατεί όπλα και πυρομαχικά που επρόκειτο να παραδοθούν στο Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Δώστε μας τα εργαλεία και θα τελειώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα».

Διαψεύδει ο Μπλίνκεν

Ο Νετανιάχου υποστήριξε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δήλωσε ότι εργάζεται νυχθημερόν για να τερματιστούν οι καθυστερήσεις.

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν ανέφερε χθες, Τρίτη, ότι η μοναδική παύση σχετίζεται με την καθυστέρηση στην παράδοση βαρέων βομβών τον Μάιο, λόγω ανησυχιών για τις δολοφονίες αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα.

«Εμείς, όπως γνωρίζετε, συνεχίζουμε να επανεξετάζουμε την παράδοση φορτίου για το οποίο έχει μιλήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν και αφορά βόμβες των 2.000 λιβρών, λόγω των ανησυχιών μας για τη χρήση τους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Ράφα», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτό παραμένει υπό εξέταση. Αλλά όλα τα υπόλοιπα μεταφέρονται κανονικά», όπως δήλωσε.

Σύμφωνα με το AP, ο Νετανιάχου δεν διευκρίνισε ποια όπλα κρατούνται και ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Οφίρ Φολκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες στην αμερικανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το AP.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Νετανιάχου χθες, Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιερ δήλωσε: «Γενικά δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει. Απλώς δεν ξέρουμε».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «εποικοδομητικές συζητήσεις» με το Ισραήλ για την αποστολή βαρέων βομβών και πως είναι η μοναδική μεταφορά που καθυστερεί.

Η χρήση βαρέων βομβών εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» 

Εν τω μεταξύ, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) παρέθεσε λεπτομέρειες για έξι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες, όπως είπε, ήταν ενδεικτικές μίας τακτικής που περιλαμβάνει χρήση βομβών βάρους έως και 2.000 λιβρών σε κτίρια κατοικιών, σχολείο, καταυλισμούς προσφύγων και αγορά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο δικαιωμάτων ανέφερε ότι είχε επαληθεύσει 218 θανάτους σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι είχε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των νεκρών «θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος».

Η έκθεση του OHCHR καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ισραηλινά χτυπήματα, όπως για παράδειγμα οι έξι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, υποδηλώνουν ότι ο στρατός του Ισραήλ «παραβίασε επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου».

Με πληροφορίες από AP, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT