Νότια Αφρική: Νέα θητεία για τον Ραμαφόζα με πολυκομματική κυβέρνηση

Νότια Αφρική: Νέα θητεία για τον Ραμαφόζα με πολυκομματική κυβέρνηση

Ο Ραμαφόζα κατάφερε να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή άλλων πέντε κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του ANC, της φιλοεπιχειρηματικής Δημοκρατικής Συμμαχίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα ορκίστηκε την Τετάρτη για δεύτερη θητεία, κατά την οποία το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) του οποίου ηγείται θα μοιραστεί την εξουσία με άλλα κόμματα, καθώς έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια.

Πρώην απελευθερωτικό κίνημα, το ANC ήρθε στην εξουσία υπό την ηγεσία του Νέλσον Μαντέλα στις εκλογές του 1994 που σηματοδότησαν το τέλος του απαρτχάιντ και ήταν επί μακρόν ανίκητο. Ωστόσο, έχασε τη λάμψη του, καθώς κυβέρνησε επί χρόνια και η χώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Νότια Αφρική: Νέα θητεία για τον Ραμαφόζα με πολυκομματική κυβέρνηση-1

Ο Ραμαφόζα κατάφερε να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή άλλων πέντε κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του ANC, της φιλοεπιχειρηματικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA).

Οι επενδυτές χαιρέτισαν την ένταξη της DA στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς το κόμμα τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισήμαναν ότι οι έντονες ιδεολογικές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης θα μπορούσαν να την καταστήσουν ασταθή.

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο Ραμαφόζα υπέγραψε νομοσχέδιο για την Εθνική Υγειονομική Ασφάλιση, το οποίο, σύμφωνα με την DA, θα μπορούσε να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση. Δεν είναι σαφές τι θα γίνει ο νόμος υπό τη νέα κυβέρνηση.

Η DA τάσσεται υπέρ της κατάργησης του εμβληματικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των μαύρων του ANC, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αποδώσει. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στη χώρα που παλεύει με τεράστιες ανισότητες, κάποιες από τις οποίες «κληρονόμησε» από το απαρτχάιντ.

Ορκωμοσία με «ποικιλομορφία»

Νότια Αφρική: Νέα θητεία για τον Ραμαφόζα με πολυκομματική κυβέρνηση-2

Αρχηγοί αφρικανικών κρατών αλλά και αξιωματούχοι από μακρινές χώρες όπως η Κούβα, ιστορικός «φίλος» του ANC, συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια της Ενωσης στην Πρετόρια, έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του Ραμαφόζα.

Η τελετή διανθίστηκε με διαθρησκευτικές προσευχές όπου συμμετείχαν χριστιανοί, ινδουιστές, μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Αφρικανοί θρησκευτικοί ηγέτες, οι οποίοι αντανακλούν την ποικιλομορφία της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας.

Στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν κάτω από τον καυτό ήλιο, υπό τις επευφημίες του κοινού.

Ο Ραμαφόζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της νέας συμμαχίας.

«Ο πρόεδρος δεν θέλει η χώρα να εισέλθει σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας» και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι αργά την Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Βίνσεντ Μαγκουένια στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SABC.

Το ANC παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές της 29ης Μαΐου, με 159 έδρες από τις 400 στην Εθνοσυνέλευση, ωστόσο έχασε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Το ποσοστό ψήφων του DA παρέμεινε σταθερό και διαθέτει 87 έδρες.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το ANC για τα υψηλά ποσοστά φτώχειας για τις ανισότητες και την ανεργία, την  εγκληματικότητα, τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και τη διαφθορά στις τάξεις του κόμματος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT