Μπάιντεν: Δύο γραμμές στο μεταναστευτικό

Μπάιντεν: Δύο γραμμές στο μεταναστευτικό

Ο Μπάιντεν ανοίγει τον δρόμο προς την ιθαγένεια για 500.000 συζύγους Αμερικανών, ενώ κλείνει για πολλούς τα σύνορα με το Μεξικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτές ισορροπίες τηρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο μεταναστευτικό, αφού λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει όσους παράτυπους μετανάστες είναι σύζυγοι Αμερικανών πολιτών.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσε έτσι πως προτίθεται να ανοίξει τον δρόμο προς την ιθαγένεια σε εκατοντάδες χιλιάδες, μέχρι και μισό εκατ., μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες, σε μια προεκλογική κίνηση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με το σχέδιο του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ για μαζικές απελάσεις.

Σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπάιντεν επέκρινε τον Τραμπ για τον διαχωρισμό οικογενειών μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού και τη χρήση εμπρηστικών εκφράσεων για τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων σχολίων ότι «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας». Οπως είπε, «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λέει στ’ αλήθεια αυτά τα πράγματα, όμως τα λέει και μάλιστα τα φωνάζει δυνατά. Αυτό είναι εξωφρενικό. Δεν με ενδιαφέρει να παίξω πολιτικά παιχνίδια με τα σύνορα ή τη μετανάστευση. Με ενδιαφέρει να διορθώσουμε το πρόβλημα».

Το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα αφορά περίπου 500.000 συζύγους που ζουν στις ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Περίπου 50.000 παιδιά κάτω των 21 ετών με έναν γονέα πολίτη των ΗΠΑ θα είναι επίσης επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ θα χορηγηθούν επιδόματα στους συζύγους χωρίς χαρτιά. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, η έναρξη του προγράμματος αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για τα επιδόματα.

Είναι γεγονός πως, στην προσπάθειά του να «τραβήξει» ψηφοφόρους από τα συντηρητικά τμήματα του εκλογικού σώματος, ο Μπάιντεν έχει τον τελευταίο καιρό αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, ειδικά στα σύνορα με το Μεξικό. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μπάιντεν ουσιαστικά απαγόρευσε στους περισσότερους μετανάστες που διασχίζουν τα νότια σύνορα να ζητούν άσυλο, μια πολιτική που θύμισε σε πολλούς αντίστοιχα μέτρα της εποχής Τραμπ και προκάλεσε επικρίσεις από υπέρμαχους των δικαιωμάτων των μεταναστών, ακόμη και από ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το νέο πρόγραμμα νομιμοποίησης των συζύγων Αμερικανών πολιτών θα μπορούσε να ενισχύσει το μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι εκείνο που υποστηρίζει ένα πιο ανθρώπινο σύστημα ένταξης και να δείξει πως διαφέρει από τον Τραμπ, ο οποίος έχει εδώ και καιρό σκληρή στάση τόσο για τη νόμιμη όσο και για την παράνομη μετανάστευση.

«Το Αγαλμα της Ελευθερίας δεν είναι κάποιο κατάλοιπο της αμερικανικής ιστορίας άνευ σημασίας», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε».

Το πρόγραμμα είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσει σημαντικές νομικές προκλήσεις, ενώ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει τελικά να εκλεγεί στην προεδρία, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να το τερματίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT