Η Πιονγιάνγκ, το Μινσκ της Απω Ανατολής

Η Πιονγιάνγκ, το Μινσκ της Απω Ανατολής

Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης τρίτης χώρας υπέγραψαν Πούτιν και Κιμ στη Βόρεια Κορέα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, υπέγραψαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Πιονγιάνγκ. Αν και δεν έγιναν γνωστές οι ακριβείς διατυπώσεις της συμφωνίας, η υπογραφή της προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τη Σεούλ για την προοπτική να μετατραπεί σε Λευκορωσία της Aπω Ανατολής η μόνη χώρα που έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή τον 21ο αιώνα.

Δικαιολογώντας την απόφασή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η παράδοση, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, προωθημένων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16, στην Ουκρανία παραβίασε διεθνείς συμβάσεις και άλλαξε εντελώς τα δεδομένα στο πεδίο της ασφάλειας. «Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η Ρωσία δεν αποκλείει την αναβάθμιση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας».

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν σχέσεις «ένθερμης φιλίας», εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι η συμφωνία που μόλις είχε υπογράψει είναι «η ισχυρότερη που έχει υπάρξει ποτέ». Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, το 1961, Σοβιετική Ενωση και Βόρεια Κορέα είχαν υπογράψει συμφωνία που προέβλεπε στρατιωτική συνδρομή της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο.

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδίκασε Αμερικανό στρατιώτη δικαστήριο του Βλαδιβοστόκ – Ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ επιδιώκει η Ρωσία.

Ο Κιμ υποδέχτηκε τον Πούτιν αργά το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ. Η τεράστια αυτοκινητοπομπή που ακολουθούσε τη λιμουζίνα με τους δύο ηγέτες διέσχισε τους κατάφωτους δρόμους της πρωτεύουσας με τις τεράστιες γιγαντοαφίσες του υψηλού προσκεκλημένου, προτού αυτός καταλύσει στον κρατικό ξενώνα υψηλών προσώπων. Χθες το πρωί Πούτιν και Κιμ παρευρέθησαν σε επίσημη τελετή, στο κέντρο της Πιονγιάνγκ, όπου έσπευσε πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με μπαλόνια και λουλούδια.

Η Πιονγιάνγκ, το Μινσκ της Απω Ανατολής-1
Η λιμουζίνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν καταφθάνει στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, στην Πιονγιάνγκ. [Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A.P.]

Μετά τη συνάντηση κορυφής και την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πούτιν προσέφερε στον Κιμ μια βόλτα με την πολυτελή, ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, αντίγραφο της σοβιετικής ZIL, την οποία και του χάρισε. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει πάθος με τα αυτοκίνητα πολυτελείας και μια πλούσια συλλογή. Εκτός από τη λιμουζίνα, ο Πούτιν προσέφερε στον οικοδεσπότη του ένα σερβίτσιο τσαγιού και ένα ξιφίδιο ναυάρχου του πολεμικού ναυτικού. Από την πλευρά του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χάρισε στον Ρώσο πρόεδρο προτομές του και άλλα έργα τέχνης που είχαν ως αντικείμενο τον ίδιο.

Χθες το βράδυ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να μεταβεί αεροπορικά από τη Βόρεια Κορέα στο Βιετνάμ, όπου το κόκκινο χαλί είχε ήδη στρωθεί προς τιμήν του. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη χώρα από το 2017 και την έκτη στα 24 χρόνια που βρίσκεται στο Κρεμλίνο. Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες σφυρηλατήθηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Σοβιετική Ενωση στήριξε ενεργητικά τον αγώνα των Βιετναμέζων εναντίον της γαλλικής αποικιοκρατίας αρχικά και της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη συνέχεια.

Σε αντίθεση με τη Βόρεια Κορέα, που είναι διεθνώς απομονωμένη, το Βιετνάμ έχει καλλιεργήσει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και η κομμουνιστική ηγεσία του επιμένει εμφατικά σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Η Ρωσία είναι ο βασικός πάροχος στρατιωτικού υλικού στο Βιετνάμ, το οποίο ενδιαφέρεται για ρωσικές επενδύσεις στο πεδίο της πράσινης ενέργειας.

Στο μεταξύ, δικαστήριο του Βλαδιβοστόκ καταδίκασε σε φυλάκιση τριών χρόνων και εννέα μηνών τον Αμερικανό λοχία Γκόρντον Μπλακ. Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει φυλακίσει αρκετούς Αμερικανούς, με προεξάρχοντες τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Εβαν Γκέρσκοβιτς, που κατηγορείται για κατασκοπεία, και τον επιχειρηματία Πολ Γουίλαν.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του έχει παραδώσει τις «ιδέες» της για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ και περιμένει τις απαντήσεις τους. Πρόσφατα ο Πούτιν αποκάλυψε ότι διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων και άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφερόταν για την απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στη Γερμανία για τη δολοφονία πρώην διοικητή δυνάμεων Τσετσένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT