Ξανά στο κοινό η αρχαία παραλία του Ερκολάνο που θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου

Ξανά στο κοινό η αρχαία παραλία του Ερκολάνο που θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου

Οι επισκέπτες της αρχαίας παραλίας του Ερκολάνο μπορούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία ενός περιπάτου σε μία ακτή όπως σχεδόν ήταν και πριν από την έκρηξη. 

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αρχαία ρωμαϊκή παραλία που είχε ταφεί μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ, άνοιξε ξανά για το κοινό στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ερκολάνο, στη νότια Ιταλία. 

Μετά από χρόνια εργασιών συντήρησης, η παραλία αποκαταστάθηκε στο αρχικό της επίπεδο –συμπεριλαμβανομένης και της επαναφοράς της άμμου–, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία ενός περιπάτου σε μία ακτή όπως σχεδόν ήταν και πριν την έκρηξη. 

Στο Ερκολάνο, τη μικρότερη και λιγότερο γνωστή πόλη σε σχέση με την Πομπηία, τα πρώτα θύματα του Βεζούβιου ανακαλύφθηκαν –σε αντίθεση με τη «γειτόνισσά» του– όψιμα, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών των δεκαετιών 1980 και 1990, όταν εντοπίστηκαν οι σκελετοί τουλάχιστον 300 ανθρώπων σε διάφορα υπόστεγα σκαφών, όπου πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει ενώ περίμεναν να διασωθούν στη θάλασσα από τον στρατό του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του Ρωμαίου ναυτικού διοικητή που προσπάθησε να σώσει τους κατοίκους των δύο πόλεων.

Ενα από τα θύματα έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως «η κυρία με τα δαχτυλίδια», λόγω των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δάχτυλά της. 

Ξανά στο κοινό η αρχαία παραλία του Ερκολάνο που θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου-1
Οι σκελετοί των εκατοντάδων ανθρώπων που προσπάθησαν μάταια να αποδράσουν από τον προδιαγεγραμμένο θάνατο – Φωτ.: ΕΡΑ

Τα λείψανα ενός άνδρα που σκοτώθηκε μόλις λίγα βήματα μακριά από την ακτογραμμή, η οποία σήμερα βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2021, της πρώτης ανασκαφής στην περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Ξανά στο κοινό η αρχαία παραλία του Ερκολάνο που θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου-2
Η αρχαία παραλία του Ερκολάνο βρίσκεται σήμερα μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ιταλική ακτογραμμή – Φωτ.: ΕΡΑ

«Η αρχαία παραλία είναι ένας εξαιρετικός και ξεχωριστός τόπος στον κόσμο. Αν κοιτάξουμε σήμερα εκεί όπου κάποτε ήταν η θάλασσα, γινόμαστε σύγχρονοι εξερευνητές ενός τεράστιου στρώματος ηφαιστειακής ροής που κάλυψε την πόλη μέσα σε λίγες ώρες, σχεδόν προκαλώντας την αίσθηση του ολοκληρωτικού αφανισμού», σημειώνει ο Φραντσέσκο Σιράνο, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. 

Το Ερκολάνο, που επανανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης ενός πηγαδιού στις αρχές του 18ου αιώνα, πιστεύεται πως ήταν πιο εύπορο από την Πομπηία, με τις πολυτελείς βίλες, διακοσμημένες με νωπογραφίες και εντυπωσιακά μωσαϊκά, να αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες πλούτου και χλιδής. 

Ξανά στο κοινό η αρχαία παραλία του Ερκολάνο που θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου-3
Στα παραθαλάσσια αυτά κτίρια, εκτός από τους σκελετούς των ανθρώπων, βρέθηκαν και δίχτυα των ψαράδων – Φωτ.: ΕΡΑ 

Αλλες ανακαλύψεις περιελάμβαναν οργανική ύλη φρούτων και ψωμιού, καθώς και ξύλινα έπιπλα και εκατοντάδες απανθρακωμένους παπύρους. Τον Απρίλιο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι είχαν αποκρυπτογραφήσει αποσπάσματα από ένα κείμενο παπύρου, τα οποία ρίχνουν φως στις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα, του Ελληνα φιλοσόφου και σημαντικής προσωπικότητας στην Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας.

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT