Μαζικές «δεντροκτονίες» για μια καλύτερη θέα – Μια αληθινή υπόθεση σαν νουάρ του Netflix

Μαζικές «δεντροκτονίες» για μια καλύτερη θέα – Μια αληθινή υπόθεση σαν νουάρ του Netflix

Ο πλούτος και η ύβρις πρωταγωνιστούν στην ιστορία ενός ζεύγους με πολιτικές καταβολές από το Μιζούρι, το οποίο φέρεται να... δηλητηρίασε τα δέντρα του γείτονά του για να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη θέα του Κάμντεν Χάρμπορ. 

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τηλεοπτικό αστυνομικό δράμα η ιστορία που διαδραματίζεται σε μια γραφική κοινότητα του Μέιν τα έχει όλα: Πλούσιους και αδίστακτους κακούς, μία μεγαλοαστή «ντετέκτιβ», ένα «διάσημο» δηλητήριο και ασφαλώς φόνους, αν και όχι ανθρώπινους. 

Ο πλούτος και η ύβρις πρωταγωνιστούν στην ιστορία ενός ζεύγους με πολιτικές καταβολές από το Μιζούρι, το οποίο φέρεται να… δηλητηρίασε τα δέντρα του γείτονά του για να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη θέα του Κάμντεν Χάρμπορ. 

Το περιστατικό που ξεσκέπασε το ίδιο το θύμα –η φιλάνθρωπος σύζυγος του αείμνηστου προέδρου της L.L. Bean– έχει συσπειρώσει τους εξοργισμένους κατοίκους της περιοχής κατά των θυτών.

Μαζικές «δεντροκτονίες» για μια καλύτερη θέα – Μια αληθινή υπόθεση σαν νουάρ του Netflix-1
Μπροστά η έπαυλη της Λίζα Γκόρμαν και στο φόντο, λίγο ψηλότερα στον λόφο, η βίλα των Μποντ με «μπλοκαρισμένη» από τις τεράστιες βελανιδιές τη θέα προς τη θάλασσα – Φωτ.: AP Photo/Robert F. Bukaty.

Ωστόσο, η «δεντροκτονία» αυτή δεν είχε επιπτώσεις μονάχα στην πλούσια χλωρίδα στο παράκτιο μέτωπο. Το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση των δέντρων διέρρευσε μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στο παρακείμενο πάρκο και στη μοναδική δημόσια παραλία της πόλης. Και κάπως έτσι η υπόθεση πήρε δικαστική τροπή. 

«Οποιος είναι τόσο ηλίθιος ώστε να δηλητηριάζει δέντρα ακριβώς δίπλα στον ωκεανό θα έπρεπε να διώκεται ποινικά, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε ο Πολ Χόντσον, απηχώντας την άποψη πολλών εξοργισμένων κατοίκων του Κάμντεν, μιας κοινότητας 5.000 ψυχών στους πρόποδες των βουνών που υψώνονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και έχουν θέα ένα λιμάνι γεμάτο με γιοτ, σκούνες και «αστακοκάραβα». 

Το χρονικό 

Πρωταγωνιστές της υπόθεσης η οικογένεια της Λίζα Γκόρμαν, με μια έπαυλη ακριβώς μπροστά στην ακτή του Κάμντεν, και οι Αμέλια και Αρθουρ Μποντ, με την εξοχική κατοικία τους ακριβώς πίσω από εκείνη των Γκόρμαν. 

Μαζικές «δεντροκτονίες» για μια καλύτερη θέα – Μια αληθινή υπόθεση σαν νουάρ του Netflix-2
«Οποιος είναι τόσο ηλίθιος ώστε να δηλητηριάζει δέντρα ακριβώς δίπλα στον ωκεανό θα έπρεπε να διώκεται ποινικά, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε ο Πολ Χόντσον, κάτοικος της περιοχής, εκφράζοντας συνολικά το αίσθημα οργής της κοινότητας – Φωτ.: AP Photo/Robert F. Bukaty.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Αμέλια Μποντ, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του St. Louis Foundation –το οποίο έχει την επίβλεψη φιλανθρωπικών κεφαλαίων και περιουσιακά στοιχεία άνω του μισού δισεκατομμυρίου– έφερε το ζιζανιοκτόνο από το Μιζούρι το 2021 με στόχο να αφανίσει τις τεράστιες βελανιδιές της γειτόνισσάς της (και συζύγου του αείμνηστου Λίον Γκόρμαν, προέδρου της εταιρείας λιανικής L.L.Bean) που έκρυβαν τη θέα προς τη θάλασσα

Οταν τα δέντρα και η υπόλοιπη βλάστηση άρχισαν να αργοπεθαίνουν, η Μποντ (σύζυγος Αρθουρ Μποντ, αρχιτέκτονα και ανιψιού πρώην βουλευτή) πρότεινε στην Γκόρμαν να κόψουν τα δέντρα και προσφέρθηκε να πληρώσει μερίδιο του κόστους. 

Ωστόσο, η Γκόρμαν, αντί να αποδεχτεί την πρόταση, έκανε ελέγχους στα δέντρα, διαπιστώνοντας τον δόλο και εμπλέκοντας τη Δικαιοσύνη. 

Η (θεία) δίκη

Επειτα από ειδικούς δικαστικούς συμβιβασμούς και 1,7 εκατ. σε πρόστιμα, τα δέντρα πλέον αποτελούν παρελθόν και οι Μποντ μπορούν να ατενίζουν τη θέα στον γραφικό κόλπο από το μπαλκόνι τους ανενόχλητοι. 

Ή, σχεδόν ανενόχλητοι… 

Τα χημικά που διέρρευσαν στο γειτονικό πάρκο, αλλά και στην παραλία, έχουν θέσει τους Μποντ στο «μικροσκόπιο» μιας συνεχιζόμενης εισαγγελικής έρευνας. 

Μαζικές «δεντροκτονίες» για μια καλύτερη θέα – Μια αληθινή υπόθεση σαν νουάρ του Netflix-3
Η θέα στα ανοικτά των ακτών του Κάμντεν στο Μέιν για την οποία οι Μποντ κατέφυγαν στο έγκλημα – Φωτ.: AP Photo/Robert F. Bukaty.

Το ζιζανιοκτόνο Tebuthiuron που χρησιμοποίησαν είναι το ίδιο που είχε χρησιμοποιήσει το 2010 ένας οργισμένος οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλαμπάμα για να αφανίσει τις βελανιδιές του Toomer’s Corner στο Πανεπιστήμιο του Auburn, μετά την ήττα της ομάδας των Crimson Tide. Το περιστατικό οδήγησε σε φυλάκιση τον Χάρβεϊ Απντάικ, ο οποίος παραδέχτηκε την πράξη του, πως δηλητηρίασε τα δέντρα.

Το Tebuthiuron μολύνει το έδαφος και δεν διασπάται, με αποτέλεσμα η δράση του να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να σκοτώνει τη βλάστηση. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Auburn, χρειάστηκε η απομάκρυνση περίπου 1.780 τόνων μολυσμένου χώματος για να μειωθούν σε αμελητέες οι συγκεντρώσεις της χημικής ουσίας στο έδαφος.

«Ο πλούτος και η εξουσία δεν συμβαδίζουν πάντα με την ευφυΐα, την παιδεία και την ηθική. Αυτό που έγινε ήταν ειδεχθές, αηδιαστικό και όποια άλλη λέξη θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την περιγραφή της αποκρουστικής αυτής ενέργειας» λέει ο Τομ Χένστρομ, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου πολιτών, συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν από τις λίγες που δεν χρειάστηκε να παρέμβει για να συσπειρώσει τους συμπολίτες του. 

Η οργή των κατοίκων καθώς και η καταφανώς παράνομη φύση των ενεργειών των Μποντ τούς έφεραν προ των (οικονομικών) ευθυνών τους. Βάσει των δικαστικών διακανονισμών, κατέβαλαν 4.500 δολάρια για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση ενός ζιζανιοκτόνου παράνομου για οικιακή χρήση, 180.000 δολάρια για παραβάσεις σε βάρος της πόλης και άλλα 30.000 δολάρια για πρόσθετες περιβαλλοντικές ζημιές. Κατέβαλαν επίσης πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια στην Γκόρμαν, στο πλαίσιο των νομικών διευθετήσεων. 

Πηγή: Associated Press 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT