Απάντηση Χριστοδουλίδη στη Χεζμπολάχ: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Απάντηση Χριστοδουλίδη στη Χεζμπολάχ: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αντιδρώντας στην προειδοποίηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί σε ευρύτερη σύγκρουση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε ευρύτερη σύγκρουση εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του για να στοχεύσει τον Λίβανο, έδωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και ότι η χώρα του είναι «μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Αυτό αναγνωρίζεται σε όλο τον αραβικό κόσμο και διεθνώς μέσω πρωτοβουλιών, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Κύπρου – Γάζας που παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια με πλοία, όπως πρόσθεσε.

Υπάρχουν δρόμοι επικοινωνίας τόσο με τον Λίβανο όσο και με το Ιράν «μέσω διπλωματικών μέσων» σημείωσε ακόμη ο Κύπριος πρόεδρος.

Το μήνυμα του Νασράλα

Ο Νασράλα προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα χθες Τετάρτη ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακωθούν σε ευρύτερο πόλεμο, τότε οι μαχητές του θα αγωνίζονταν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς».

Συγκεκριμένα, διαμήνυσε ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπήρχε ασφάλεια από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενους στόχους στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, ο Νασράλα υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Γίναμε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που επιθυμεί ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, που θα οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο», δήλωσε από την πλευρά του από την πρωτεύουσα του Λιβάνου ο Αμονς Χοκστάιν, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου.

Προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με την ανώτατη πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ανταλλαγή διασυνοριακών πυρών

Οι ένοπλες δυνάμεις της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά εκατέρωθεν των συνόρων εδώ και οκτώ μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, σε απάντηση για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ από την έναρξη των εχθροπραξιών. Σε απάντηση, η σιιτική οργάνωση εξαπέλυσε το σφοδρότερο, μέχρι στιγμής, μπαράζ πυραύλων και drones εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο κλιμακώνεται και ο ψυχολογικός. Η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 9,5 λεπτών από κατασκοπευτικές δραστηριότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφας, σημαντικού λιμανιού σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT