Γαλλία: Μειωμένοι κατά χιλιάδες οι υποψήφιοι βουλευτές φέτος

Γαλλία: Μειωμένοι κατά χιλιάδες οι υποψήφιοι βουλευτές φέτος

Σε θεαματική μείωση του αριθμού των υποψήφιων βουλευτών οδήγησε η αιφνίδια απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θεαματική μείωση του αριθμού των υποψήφιων βουλευτών οδήγησε η αιφνίδια απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα διεκδικήσουν 4.011 υποψήφιοι, έναντι 6.290 το 2022 και 7.877 το 2017. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά μικρά κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, λόγω έλλειψης χρόνου, αποφάσισαν να μην κατέβουν στις εκλογές, όπως επίσης και στο γεγονός ότι λόγω των πάσης φύσεως εκλογικών συνεργασιών, στις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων που κατέρχονται στις εκλογές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Le Monde, περίπου 1.000 είναι σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι που τοποθετούνται στο κεντρώο χώρο, όπου βρίσκεται και η παράταξη του προέδρου Μακρόν. Πάνω από 1.000 είναι οι υποψήφιοι που τοποθετούνται στον χώρο της Αριστεράς, όπου κυρίαρχη δύναμη είναι το Νεο Λαϊκό Μέτωπο, ενώ λίγο κάτω από 1.000 είναι αυτοί που τοποθετούνται στον χώρο της Δεξιάς όπου κυρίαρχη δύναμη είναι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT