Κλιμακώνεται η δικαστική διαμάχη TikTok – ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η δικαστική διαμάχη TikTok – ΗΠΑ

«Ποτέ στο παρελθόν το Κογκρέσο δεν έχει φιμώσει τόσο πολύ την ελευθερία στον λόγο, με μία μόνο πράξη», αναφέρεται στο υπόμνημα της TikTok, κάνοντας λόγο για ένα επικίνδυνο προηγούμενο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνά η ByteDance στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως ο νόμος της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιβάλλει τελεσίγραφο «πώλησης ή απαγόρευσης» του αμερικανικού βραχίονα του TikTok είναι αντισυνταγματικό αποτέλεσμα “πολιτικής δημαγωγίας” και θα πρέπει να ανατραπεί.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν δικηγόροι του TikTok την Πέμπτη, «σηματοδοτεί την έναρξη μιας από τις πιο σημαντικές νομικές μάχες στην ιστορία του αμερικανικού διαδικτύου», σχολιάζει σε ανάλυσή της η Washington Post.

Το υπόμνημα που κατατέθηκε από τους νομικούς εκπροσώπους της δημοφιλούς πλατφόρμας και οκτώ δημιουργούς περιεχομένου, επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό προηγούμενα επιχειρήματα, όπως ότι ο νόμος που απαιτεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance με έδρα την Κίνα, να πουλήσει το μερίδιο των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ έως τις 19 Ιανουαρίου ή να έρθει αντιμέτωπη με μία πανεθνική απαγόρευση, παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα των αμερικανών.

«Ποτέ στο παρελθόν το Κογκρέσο δεν έχει φιμώσει τόσο πολύ την ελευθερία στον λόγο, με μία μόνο πράξη», αναφέρεται στο υπόμνημα της TikTok. Ο νόμος «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που επιτρέπει στους πολιτικούς κλάδους να στοχοποιούν μια ανεπιθύμητη πλατφόρμα έκφρασης και να την αναγκάζουν να πουλήσει ή να κλείσει».

Το TikTok κάνει για πρώτη φορά ένα ακόμη βήμα, κοινοποιώντας εσωτερικά έγγραφα από αδιέξοδες, μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ που, σύμφωνα με τη ByteDance, αποδεικνύουν πως η αμερικανική πλευρά δεν έδρασε «καλή τη πίστει».

Η εταιρεία επισύναψε ένα σχέδιο συμφωνίας εθνικής ασφάλειας περίπου 100 σελίδων που είχε προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2022 με την ελπίδα να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της. Με βάση εκείνη την πρόταση θα δινόταν σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους η δυνατότητα να διαμορφώνουν και να εποπτεύουν τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ, και ακόμη και να «διακόπτουν» σε εθνική κλίμακα τη λειτουργία του, σε περίπτωση που θεωρούνταν ότι η εφαρμογή παραμένει απειλή. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απορρίψει εκείνη την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν επαρκής, χωρίς όμως να διευκρινίσει τους λόγους. Σε υποθέσεις που σχετίζονται με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος, οι δικαστές παραδοσιακά καλούν την κυβέρνηση να επιδιώξει τους στόχους της με τον «λιγότερο περιοριστικό» αντίκτυπο για την ελευθερία του λόγου των Αμερικανών.

Η τήρηση του επίμαχου νόμου θα μπορούσε να εξαφανίσει έναν διαδικτυακό κολοσσό ψυχαγωγίας και ειδήσεων με 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Η ανατροπή του νόμου, θα αποτελούσε «κόλαφο» για μια σε μεγάλο βαθμό διακομματική απόφαση του Κογκρέσου.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι ο νόμος είναι κρίσιμος για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, επικαλούμενη φόβους πως η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει την προπαγάνδα μέσω των συστάσεων βίντεο της δημοφιλούς εφαρμογής, ή ακόμα και να κατασκοπεύσει την προσωπική ζωή των Αμερικανών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Washington Post, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις για καμία από τις δύο «μεγάλες της ανησυχίες».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να απαντήσει επίσημα στην αναφορά της TikTok τον επόμενο μήνα.

Το TikTok υποστηρίζει ο νόμος θα μετατρέψει την εφαρμογή στις ΗΠΑ σε ένα «νησί», όπου οι Αμερικανοί χρήστες θα είναι ψηφιακά απομονωμένοι από τα βίντεο που δημιουργούνται εκτός συνόρων και η εμπειρία από την πλατφόρμα θα είναι «αποκομμένη από τον υπόλοιπο παγκόσμιο Ιστό».

Δημιουργοί περιεχομένου του TikTok επίσης προσέφυγαν νομικά τον περασμένο μήνα, με χρηματοδότηση από το TikTok. Οι υποθέσεις τους έχουν έκτοτε ενοποιηθεί. Σε νομικό υπόμνημα την Πέμπτη, οι δημιουργοί περιεχομένου – ένας αρτοποιός με σπεσιαλιτέ τα μπισκότα, από το Μέμφις, ένας επιχειρηματίας από την Ατλάντα που ασχολείται με την περιποίηση του δέρματος, και ένας προπονητής ποδοσφαίρου στη Βόρεια Ντακότα – δήλωσαν ότι ο νόμος θα αποτελούσε «καταστροφικό πλήγμα» για τις διαδικτυακές κοινότητες και την εξασφάλιση των προς το ζην. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT