Κλιματική κρίση και ενέργεια: Μακροοικονομία και κλιματική αλλαγή

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Μακροοικονομία και κλιματική αλλαγή

Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 απαιτεί επιπλέον επενδύσεις 34 τρισ. δολαρίων σε καθαρή ενέργεια (+19%) σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, A. Παζιώνη

Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 απαιτεί επιπλέον επενδύσεις 34 τρισ. δολαρίων σε καθαρή ενέργεια (+19%) σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις. Με βάση το BloombergNEF, υπάρχουν δύο σενάρια: το σενάριο οικονομικής βάσης, το οποίο υποθέτει ότι οι κυβερνήσεις βασίζονται αποκλειστικά σε οικονομικά ανταγωνιστικές τεχνολογίες και οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 2,6 °C και το Σενάριο Μηδενικών Εκπομπών (στο οποίο οι κυβερνήσεις διπλασιάζουν τις τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών για μηδενισμό το 2050). Οι μακροοικονομικές ζημίες από την κλιματική αλλαγή είναι 6 φορές μεγαλύτερες από ό,τι θεωρούσαμε. Με μόλις 1 °C αύξηση της θερμοκρασίας οδηγούμαστε σε μείωση 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η κατανομή των «καθαρών» επενδύσεων

Ο παγκόσμιος ηγέτης στις επενδύσεις για καθαρή ενέργεια είναι η Κίνα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600 δισ. δολάρια, οι οποίες είναι συνολικά 3,7 φορές περισσότερες από ό,τι οι επενδύσεις της χώρας σε ορυκτά καύσιμα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ευρώπη με 5,5 φορές περισσότερες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια από ό,τι σε ορυκτά καύσιμα. Η υπόλοιπη Ασία – Ειρηνικός και η Βόρεια Αμερική ακολουθούν με 2,4 και 1,2 φορές αντίστοιχα. Η Βόρεια Αμερική επενδύει παγκοσμίως τα περισσότερα δολάρια σε ορυκτά καύσιμα – πολύ περισσότερα, τόσο από τη Μέση Ανατολή όσο και από την Ευρασία, που οι επενδύσεις τους επικεντρώνονται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα (5,4 και 4,9 φορές περισσότερες από τις πράσινες αντίστοιχα).

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Μακροοικονομία και κλιματική αλλαγή-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT